Foto: Aleksandar Jovanović Cile

ĐURIĆ: Vraćanje stranice Miroslavljevog jevanđelja istorijski događaj!

BEOGRAD - Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je vraćanje 166. stranice Miroslavljevog Jevanđelja u Srbiju, kao i potpuna restauracija najstarijeg srpskog književnog spomenika na ćirilici iz XII veka, prvorazredni istorijski i kulturni događaj za Srbiju.

Društvo

"To će dodatno osnažiti versku povezanost između Srbije i Rusije", izjavio je Đurić.

Istrgnuta stranica Miroslavljevog Jevanđelja biće vraćena Srbiji na osnovu sporazuma Beograda i Moskve koji je posebnim zakonom 13. jula potvrdio i ruski predsednik Vladimir Putin, a zauzvrat će Rusiji biti vraćeno sedam vrednih slika velikog ruskog umetnika Nikolaja Reriha.

Sporazum o razmeni ovih dragocenih spomenika kulture postignut je tokom Putinove posete Beogradu u januaru 2019. godine, a potpisao ga je ruski premijer Dmitrij Medvedev prošlog oktobra tokom posete Srbiji. O povratku Srbiji istrgnute 166. stranice Miroslavljevog Jevanđelja pregovaralo se decenijama, a Rerihove slike su jednostavno nestale 1941. godine sve dok ih dopisnik TAS nije otkrio u Narodnom muzeju u Beogradu.

Miroslavljevo Jevanđelje je naručio Miroslav Zavidović, brat Stefana Nemanje, a ispisao ga je đakon Grigorije krajem XII veka, negde između 1180. i 1191. godine. Jevanđelje je kasnije dospelo na Hilandar gde ga je 1845. godine otkrio arhimandrit Porfirije Uspenski koji i otrgnuo stranicu 166 i odneo je u Rusiju gde se i danas nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Petersburgu i smatra se najbolje očuvanim fragmentom celog rukopisa.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Aleksandar Jovanović Cile