Foto: Shutterstock

BLOKADA

EVO GDE MOŽEMO DA PUTUJEMO: Srbiji otvorena vrata za pet zemalja EU, Albaniju i BiH

Zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom Srbija na listi nepoželjnih zemalja

Društvo
> 07:23h

Nakon što su ambasadori članica EU doneli odluku da Srbiju skinu sa liste bezbednih zemalja, građani naše zemlje bez PCR testa i obaveznog karantina mogu da putuju samo u 13 zemalja sveta, potvrdio je za Kurir ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ovu odluku predložila je Nemačka, a usvojena je kao preporuka tako da će svaka država, članica EU, sama moći da odluči da li će naše građane primiti u svoju zemlju i pod kojim uslovima. Od 27 zemalja EU, naši državljani sada jedino mogu slobodno i bez restrikcija da putuju u Bugarsku, Francusku, Luksemburg, Španiju i Švedsku, dok u regionu mogu obići BiH i Albaniju.

foto: Marina Lopičić

- Situacija je za sada ovakva, ali to se stalno ažurira. Za Grčku je i dalje neizvesno. Zato savetujem našim turistima da ne kreću na put dok ne provere da li se u željenju zemlju može ući bez ograničenja - kaže za Kurir Ivica Dačić, ministar spoljnjih poslova.

Odluka EU će važiti najmanje dve nedelje, pošto će se o mogućnosti ponovnog otvaranja granica razgovarati za 14 dana.

Bez ograničenja: - BiH - Albanija - Bugarska - Luksemburg - SAD - Turska - Francuska - Španija - Meksiko - Ukrajina - Švedska - Jermenija - UAE (Dubai)

PCR test i/ili karantin: - Slovenija - Severna Makedonija - Italija - Hrvatska - Mađarska - Rusija - Belorusija - Kongo

Zatvorene granice: - Crna Gora - Grčka - Rumunija - Austrija - Švajcarska - Kina - Belgija - Nemačka - Holandija - Kanada - Brazil - Izrael - Australija - Japan - Maroko

Nasumična testiranja: - Tunis - Egipat (bez vize)

Kurir.rs/Milica Vujović

Foto: Shutterstock