Foto: EPA/CRAIG LASSIG

amerika

FLOJD JECAO DOK SU GA IZVLAČILI IZ AUTOMOBILA: Zbog novog snimka ubistva, porodica podnosi tužbu protiv Mineapolisa

Reporteri CNN-a pregledali su novi snimak sa kamere jednog od policajaca koji je bio prisutan prilikom hapšenja i ubistva Džordža Flojda 25. maja u Mineapolisu.

Planeta

Policija nije objavila ovaj snimak, uz obrazloženje da je on deo aktivne istrage, ali i sudskog postupka. Sudija je danas dopustio da javnost pogleda snimak, ali nije dozvolio medijima da ga objave.

Novinari CNN-a koji su pregledali snimak do tančina su opisali šta se na njemu nalazi. Tako, pišu kako je Džordž Flojd jecao dok su ga policajci izvlačili iz automobila u kom je bio. U jednom trenutku policajac Derek Šovin kleči na njegovom vratu, a poslednje Flojdove reči bile su: “Ne mogu da dišem.”

Dva videa su objavljena danas - jedan je sa kamere koju je nosio Tomas Lejn, dok je drugi sa kamere koju je nosio Aleksander Kueng. Oni su došli na lice mesta nakon što je trgovac prijavio jednu lažnu novčanicu u svojoj trgovini.

CNN piše da su policajci s trgovcem razgovarali 36 sekundi, posle čega su pokucali na vrata automobila Džordža Flojda.

“Diži j...e ruke gore odmah”, ubrzo mu govori policajac Lejn.

Oko trećeg minuta snimka Flojd je nasilno izvučen iz svog automobila, a policajci su se borili da mu stave lisice. Ovo se događa nakon što ih je jecajući molio za milost, a oni pokušavaju da ga odvedu do policijskog automobila.

U jednom trenutku Flojd pada na asfalt, a tada se pojavljuju još dvojica policajaca, Šovin i Tao, koji pomažu Lejnu.

Flojd je bio u lisicama gotovo osam minuta, a iako je bio miran, piše CNN, Šovin je i dalje pojačavao pritisak na njegovom vratu.

Oko šesnaestog minuta snimka čuju se i poslednje Flojdove reči: “Čovječe, ne mogu da dišem.”

Minut kasnije, nepokretno telo Džordža Flojda ubačeno je u vozilo hitne pomoći.

Ubistvo Džordža Flojda iniciralo je talas protesta širom Sjedinjenih Američkih Država.

Advokati porodice ubijenog Flojda najavili su da planiraju tužbu protiv američkog grada Mineapolisa i policajaca koji su optuženi za smrt Flojda.

Šovin je optužen za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepana i ubistvo iz nehata. Policajci Tou Tao, Tomas Lejn i Džej Keng optuženi su za pomaganje i podržavanje ubistva drugog stepena i ubistva iz nehata. Sva četvorica otpuštena su iz službe.

Kurir.rs/CNN/Blic