Foto: Profimedia, Printscreen

da li je kraj blizu

KRAJ BLIZU?! Srpski profesor uz pomoć matematike odredio TAČAN DAN ZAVRŠETKA DRUGOG TALASA epidemije u SRBIJI!

Prema procenama profesora Petra Kočovića, drugi talas korona virusa trebalo bi da bude gotov oko 9. septembra.

Društvo
> 13:45h

On je sa svojim timom napravio matematički model za praćenje pandemije korone na celoj planeti.

Za razliku od naših epidemiologa, on drugi udar korone nazvao drugim talasom, a ne drugim pikom. I to još u junu kada su brojke novozaraženih počele lagano da se povećavaju.

- Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 država. Koristimo Gausovu krivu (matematički model se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima - rekao je Kočović.

Kako napominje, metodologija je potpuno domaća, skoro svakog dana se aktuelizuju podaci, objavljuju rezultati za sve zemlje sa preko 50.000 zaraženih...

- Mi smo za Srbiju koristili podatke Ministarstva zdravlja i "Batuta", a za ostatak sveta SZO (Svetska zdravstvena organizacija). Tako smo došli do zaključka da će prvi talas koji je počeo 6. marta biti gotov 26. maja. Šta je tu ceo trik - Gausova kriva ne predviđa nulu, Gausova kriva za svaku zemlju predviđa "škart", jedan na milion, jer se koristi u industriji. Jedan na milion će biti u opticaju, na sedam miliona, sedmoro ljudi će u principu biti zaraženo, može biti i 20. Onda se desilo da smo se mi približili brojci, imali smo 18 slučajeva 29. maja. A onda je odjedanput to sve eksplodiralo - objasnio je ranije profesor Kočović.

Dakle, ako je verovati matematici i profesoru Kočoviću, u prvoj dekadi septembra bismo konačno mogli da odahnemo!

(Kurir.rs)

POLEDAJTE BONUS VIDEO: