Foto: Privatna Arhiva

tuga

MENI NEMA ŽIVOTA, NI POMOĆI: Očajan sam, izgubio sam ženu i sina za dan! Potresna ISPOVEST VERENIKA preminule porodilje

Saša Zdravković iz Orljana kod Doljevca očajan nakon što mu je juče umrla supruga Aleksandra Pavlović (27) samo dan pošto su je porodili na respiratoru u KC Niš i nakon što mu je preminuo tek rođeni sinčić

Društvo
> 22:40h

Porodilja Aleksandra Pavlović (27) iz doljevačkog sela Orljane, koja je bila na respiratoru u KC Niš, preminula je juče ujutro, samo dan nakon što je porođena i što joj je beba preminula.

Aleksandrin verenik Saša Zdravković rekao je za Kurir da je skrhan bolom jer je jedno za drugim za manje od dva dana izgubio svoje najmilije.

- Meni života nema! Očajan sam. Izgubio sam ženu i dete. Nismo imali dece i ovo je trebalo da nam bude prvo. Trebalo je i da se venčamo. Nisam svestan tragedije koja me je zadesila- rekao je Saša za Kurir.

foto: Privatna Arhiva

Ljudi mu nude pomoć sa svih strana, ali, kako kaže, za njega pomoći nema:

- Svi prijatelji i kolege, od Niša do Beograda, angažovali su se da mi pomognu, ali meni pomoći nema, ne znam kako dalje - rekao je on i dodao da još nije svestan nesreće koja ga je zadesila.

- I dalje ne znam kako se sve ovo dogodilo, čekam odgovore lekara da li je virus presudio... Ne znam šta se desilo, niko mi ništa ne govori - poručio je nesrećni čovek.

foto: Privatna Arhiva

Prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju u KC Niš, istakao je da je uprkos velikim naporima lekara izgubljena bitka za život porodilje. Podsetio je da je konzilijum Ginekološko-akušerske klinike zbog trpljenja ploda, koje je postajalo kritično, doneo odluku da se obavi porođaj carskim rezom.

- Dete je ubrzo doživelo srčani zastoj i preminulo. Stanje njegove majke je i pre porođaja bilo teško, gasna razmena je bila loša, zbog čega je priključena na respirator. Nakon porođaja stanje joj se pogoršalo, bolest je dobila sistemski karakter i ona je u 8.45 preminula - naveo je Janković.

foto: Screenshot

Kako su u KC Niš prethodno naveli, Aleksandra je primljena u sedmom mesecu trudnoće kao suspektna na koronu jer je imala obostrano zapaljenje pluća, a testovi su pokazali da je negativna. Zbog pogoršanog stanja pre dva dana su je porodili na respiratoru, ali je dečak odmah preminuo.

Ne postoji osoba koja prođe pored kuće u Orljanu, a da joj oči nisu uplakane. Komšinicu Goricu Tasić smo sreli kad se vraćala iz njive, plače kao kiša. tuguje - ispričao je za Kurir Cvetković.

Traži se uzrok smrti

Dr Radmilo Janković istakao je za Tanjug da je pokrenuta standardna procedura i da će biti urađen unutrašnji stručni nadzor profesora niškog Medicinskog fakulteta različitih specijalnosti.

- Telo porodilje biće upućeno na Institut za sudsku medicinu radi obdukcije - kazao je.

U niškom KC nalaze se još dve trudnice, jedna iz Vranja, koja je na respiratoru i u veoma je teškom stanju, kao i trudnica iz Kuršumlije, koja je pozitivna na koronu, ali stabilnog stanja.

- Ovo je strašna gre'ota, to su dobre duše svi. Od svekra, svekrve, poštovana familija. Njen Saša, to je radan dečko, vatrogasac u Nišu, ali je radan, radan. Živeo je da napravi porodicu i eto... Mi u stvari nismo shvatili tu koronu ozbiljno. Ovde u selu to niko ozbiljno nije shvatio - kazala nam je Gorica i dodala:

- Nisu se ni venčali, bila je veridba, svadbu su otkazali zbog situacije s koronom.... Ne znam šta je ovo, ne mogu da prežalim.

Dr Predrag Kon: Smrt porodilje i deteta pogađa i opominje

Dr Predrag Kon izjavio je juče da ovaj slučaj pokazuje da niko nije pošteđen. - Ovo je tragedija koja izaziva žaljenje i pogađa, ali i opominje. Ni trudnice nisu pošteđene, nijedna grupa stanovništva nije pošteđena. Imamo ozbiljnu opomenu da o tome razmišljamo. Imamo tri trudnice od kojih je jedna završila tragično - kazao je Kon za TV Prva i dodao da je sada mnogo veći broj mladih zaražen nego ranije.

Prvi komšija Vojin Cvetković, koji drži prodavnicu na nekoliko metara od kuće Zdravkovića, kaže da je već i svadba bila zakazana, ugovoren restoran, muzika, a sada svi umesto toga preživljavaju tugu.

- Strašno je to što se dogodilo, ne samo za njih nego za celo selo. Sreća im je kucala na vrata. Imali su veridbu, tu u dvorištu, do kasno u noć, radovali su se deci, ali kad đavo zakuca na vrata... Saša je pored stalnog posla radio malo i nešto oko građevine, mnogo radan momak. Ona je završila ekonomski fakultet, ali ova nesreća dođe i sada celo selo.

HRONOLOGIJA TRAGEDIJE

11.30 20. jul Aleksandru porodili na respiratoru, rodila dečaka

11.50 20. jul beba preminula

8.45 21. jul Aleksandra umrla

Kurir.rs/M. Vujović - M. Smiljković

Foto: Privatna arhiva