Foto: Shutterstock, Dragana Udovičić

Srbija nije samo na meti velikih sila

ŠPIJUNSKE IGRE: U Beogradu vršljaju crnogorski i hrvatski obaveštajci i bore se za nadmoć na Balkanu!

Mi stalno govorimo o CIA, FSB, nemačkoj i francuskoj obaveštajnoj službi, a ovde glavnu ulogu podizvođača radova imaju službe malih zemalja. Delovanje službe Crne Gore je nepodnošljivo, kaže advokat Goran Petronijević

Politika
> 11:06h

Beograd, kao lider ovog regiona, primamljiv je mnogim stranim obaveštajnim službama, ali pored onih velikih i dobro poznatih - poput američke CIA ili britanskog MI6 - aktivnosti u našoj prestonici imaju i manje špijunske službe, kao što su crnogorska i hrvatska! Ove dve države, preko aktivnosti svojih službi u Srbiji, zapravo se bore za nadmoć na Balkanu.

Ovu upozoravajuću činjenicu izneo je poznati beogradski advokat Goran Petronijević, koji ocenjuje da je delovanje ovih tajnih službi - nepodnošljivo. CIA, FSB, Rusi...

- Moram da kažem da je delovanje crnogorske bezbednosne službe u Srbiji nepodnošljivo, baš kao i hrvatske i britanske obaveštajne službe. Mi stalno govorimo o CIA, FSB, nemačkoj i francuskoj obaveštajnoj službi, a ovde glavnu ulogu podizvođača radova imaju službe malih zemalja, koje baš u Beogradu žele da dokažu svoju nadmoć na prostoru Balkana - naveo je Petronijević za Pečat i dodao:

- Ne isključujem ni prisustvo ruske obaveštajne službe, ali ne vidim zašto bi Rusi trebalo da stoje skrštenih ruku i dozvole da nas neko posvađa s njima i tako realno odseče i poslednje i najtvrđe uporište u nastojanju da nam u državi ostane ne samo Kosovo nego i neki drugi delovi teritorije čije je otcepljenje već isplanirano.

Brojne aktivnosti

Bezbednosni analitičar Vlade Radulović ističe za Kurir da je primetno da se u poslednje vreme kao akteri određenih događaja sve češće pominju službe iz regiona:

foto: Printscreen

- Njihove aktivnosti nisu vezane samo za prikupljanje informacija i pokušaj dobijanja određenih podataka iz oblast bezbednosti, odnosno vojske i sistema odbrane, već to interesovanje duboko zalazi i u oblast politike, ekonomije, pa i infrastrukture. Koje od ovih polja će biti u fokusu službi, zavisi od datog trenutka, odnosno od konkretnih događaja i planova, kao što su vojne vežbe, nabavka novog naoružanja, raspodela resora, formiranje i buduća spoljnopolitička orijentacija Vlade, posete visokih zvaničnika i potpisivanja memoranduma i ugovora, planovi privatizacija, dešavanja na KiM i slično.

Rovarenje po Srbiji

SPAVAČI I KRTICE NA ZADATKU

Poznavaoci obaveštajnog rada često govore o tome da je Srbija vrlo interesantna za mnoge strane službe i da na našoj teritoriji ima možda i na hiljade agenata. Veliki deo strane špijunske mreže u Srbiji čine takozvani spavači i krtice. Prvi su agenti koji se aktiviraju samo u određenim situacijama, poput, na primer, aktuelnih protesta, a drugi su obaveštajci koji imaju pojedinačne zadatke, a to bi u ovom trenutku moglo biti provociranje policije i izazivanje nereda na ulicama.

Kurir.rs/Silvija Slaming/Shutterstock, Dragana Udovičić