Foto: Kurir/N.H.

uređenje grada

U SUBOTICI ZABLISTALA NOVA FONTANA: Pogledajte kako izgleda 77 mlaznica u duginim bojama (FOTO)

Srbija

U Subotici završena nova fontana, investicija „teška” 123 miliona dinara. Građani oduševljeni noćnim svetlima fontane sa 77 mlaznica u duginim bojama

U Subotici je u roku šest meseci završena nova Fontana, za koju je iz gradskog budžeta izdvojeno 123 miliona dinara. Konačno gradski trg nije prazan, jer se i večernjim satima, oko 77 mlaznica koje svetle u duginim bojama, okupljaju i deca i stariji, oduševljeni ambijentom i osveženjem, udobnim klupama za odmor koje su dobili u centru grada..

foto: Kurir/N.H.

"Konačno imamo uređen trg, kakav zaslužuje Subotica", kažu građani koji su godinama čekali da se na mestu stare Zelene fontane i uništenih luksuznih Žolnai pločica pokrivenih daskama, sagradi nova fontana i uredi ambijent.

foto: Kurir/N.H.

Zelena fontana je zauvek otišla u istoriju, još početkom godine, kada je počela gradnja nove fontane, na 3.500 kvadrata. I dok su neki žalili za starom Zelenom lepoticom, sada su oduševljeni uređenim trgom, prskalicama u 5 koncetričnih krugova, koji naizmenično osvetljavaju čitav prostor u centru.

foto: Kurir/N.H.

Okupljeni ljudi uživaju na lepo uređenim klupama, ispred nove fontane i obnovljenih stubova Narodnog Pozorišta i kažu da će biti još srećniji kada i Talijin hram bude završen i otvori vrata ljubiteljima teatra, a mnogi umetnici tvrde, da Subotica ima „odnegovanu” pozorišnu publiku.. –Tada će sve kritike da Subotica nema ambijent grada pasti u vodu, kaže jedan Subotičanin.

foto: Kurir/N.H.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, prilikom otvaranja nove fontane, istakao je da je sagrađena u kratkom roku, a da je više od decenije, na tom prostoru bila nefunkcionalna Zelena fontana.

foto: Kurir/N.H.

"Ideja o uređenju centra grada postoji od 2016. godine, kada sam preuzeo funkciju gradonačelnika i kada smo se dogovorili da građani treba da dobiju centar grada kakav zaslužuju.Otvaranje fontane mnogo znači za sve nas, a konačno, Subotica ima izgled velikog grada, petog po veličini u Srbiji", rekao je Laban i podsetio na više velikih, završenih projekata i na izgradnju Akva parka, sa spa i wellness sadržajima, na obali jezera Palić.

foto: Kurir/N.H.

Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje, ocenio je da je posle decenije propadanja i slike rugla u centru grada, konačno uređen trg.

foto: Kurir/N.H.

Nova parterna fontana je moderno rešenje, sadrže 61 prskalicu i 16 prskalica sa glatkim mlazom i osvetljenjem. Oko fontane je šest velikih žardinjera sa zelenilom, tri bazena sa mirnom vodom, kandelabrima i klupama, oplemenjen prostor koji su građani odmah sa oduševljenjem prihvatili, a vidi se po okupljenim ljudima.

Neki građani otvoreno čestitaju gradonačelniku Labanu na održanoj reči, da će Subotica za pola godine imati uređen centar.- Poslednje decenije, sa svog prozora sam noću bacao pogled na taj zapušten prostor, ličio je na crnu rupu na trgu. Sad je ovde moderan ambijent, osvetljen trg. Svako veče prošetam i posedim, prijatnije je nego u kafiću, kaže jedan Subotičanin.

(Kurir.rs/N.H./Foto N.H.)