Foto: Aleksandar Jovanović

nije jedini vraćen sa prelaza

VLADIKA TEODOSIJE VRAĆEN SA JARINJA: Zbog dve kante meda za manasitr Gračanica nije mu dozvoljen prelazak

Vladika raško prizrenski Teodosije vraćen je sa kosovske strane prelaza Jarinje dok je putovao iz pravca Raške ka Gračanici.

Politika

Vladika je bio sam u autu, a prelazak mu nije dozvoljen zbog toga što je prevozio dve kante meda kao poklon za manastir Gračanica. Kaže da je prvi put u 20 godina vraćen sa prelaza, uključujući i to da je iskusio neprijatno ophođenje pripadnika carine, ali i da je, nadređeni u carinskoj smeni, sa njim komunicirao bez zaštitne maske i na nepropisnoj fizičkoj distanci.

Informaciju je za KoSSev potvrdio vladika koji se trenutno nalazi u Kosovskoj Mitrovici, nakon što se vratio za Rašku gde je ostavio poklon i ponovo prešao preko prelaza.

Jutrosu je vraćen i pomoćniku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušanu Jovoviću kome nije bilo dozvoljeno da uđe na teritoriju KiM jer je, kako mu je saopšteno na administrativnom prelazu Jarinje, označen da je pretnja za bezbednost u južnoj pokrajini.

Sa Jarinja je danas vraćen i direktor u EPS, JP Termoelektrane Obilić Kosovo, Dragan Veljić. Jovović, koji je u Kancelariji za KiM zadužen za brigu o kulturnom nasleđu, rekao je za Tanjug da se na KiM uputio kako bi obišao nekoliko manastira u Gračanici u kojima se, kaže, sredstvima Kancelarije za KiM izvode radovi na obnovi konaka i živopisa i umetničke radionice.

-To su na prelazu dobili kao informaciju. Međutim, zadržali su me sat vremena i nešto pre deset sati dali su mi papir sa pečatom i objašnjenjem zašto ne mogu da uđem na KiM. Znači, da obilazeći naše manastire i svetinje predstavljam opasnost za bezbednost i njihovu tzv.državu - rekao je Jovović.

Iz Kancelarije za KiM navode da Priština nikakvim zabranama neće moći da spreči državu Srbiju da pomaže svom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na KiM. Ovih dana je ulazak na KiM zabranjen je i pomoćnicima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušici Nikolić i Borislavu Tajiću, kao i zameniku direktora Kancelarije Petru Petkoviću.

Kurir.rs/Fonet/Tanjug

Foto Aleksandar Jovanović