Ilustracija, Foto: Profimedia

tuga

ISTARSKI UGOSTITELJI BILI ZADOVOLJNI SEZONOM Došli su nam bogatiji gosti nego lane, ali je onda usledila bežanija! VIDEO

Istarski ugostitelji tvrde da sezona ide znatno bolje nego što su očekivali. To se, naravno, odnosi na deo sezone pre odluka italijanskih i austrijskih vlasti o uvođenju mera za one koji se vraćaju iz Hrvatske.

Hrvatska

Vlasnik poznatog dobrog restorana za ručavanje rekao je portalu Kult Plave kamenice da je u julu ove godine zabeležio čak 40 procenata veći promet nego u julu prošle godine. Prodaja vina u ovom restoranu posebno se povećala, pa su uspeli prodati nekoliko flaša skupljih od 1,5 hiljada evra.

U drugom restoranu u zapadnoj Istri iznenađeni su i prometom - tvrde da imaju previše posla i da se zapravo nisu dovoljno dobro pripremili za sezonu, jer nisu očekivali toliko gostiju i tako dobrih gostiju.

"Ove godine struktura turista koji dolaze u Istru se dosta promenila. Imamo goste koji su prvi put u Hrvatskoj i koji su leto proveli u normalnim sezonama u luksuznim destinacijama u Francuskoj, Španiji ili Aziji. I ne pitaju koliko to košta. To su uglavnom Austrijanci i turisti iz sjeverne Italije ", rekao je istarski ugostitelj.

Manji restorani takođe rade dobro. Sinoć, na primer, kafana u zaleđu Rovinja imala je više od šezdeset rezervacija za večeru.

Gosti vrlo velike kupovne moći, koji nas prije nisu zanimali, očito dolaze u Hrvatsku. Ove godine u Hrvatsku su došli zato što im je ona dostupna i zbog toga što je epidemiološka situacija bila dobra.

Kurir.rs/Index.hr