Foto: EPA / Andy Rain

NAUČNIK OTKRIO JEDNOSTAVAN KUĆNI TEST ZA KORONU! Evo kako da odredite da li imate GRIP ili KOVID, probajte ove NAMIRNICE

Život

Naučnici su se posvetili fenomenu gubitka mirisa koji često pogađa zaražene korona virusom i došli do važnog otkrića.

To otkriće prenosi BBC, a naučnici kažu da je taj gubitak mirisa jedinstven i potpuno drugačiji od onoga kada čulo mirisa nestane zbog prehlade.

foto: EPA / JUAN HERRERO

Naime, anosmija kod Kovida-19 je iznenadna i vrlo snažna. Pored toga, ne prati je zapušen nos. Naprotiv, većina zaraženih Kovidom može normalno da diše kroz nos, što nije slučaj kod prehlada i gripova.

Druga stvar po kojoj se Kovid razlikuje je gubitak ukusa. I ne radi se, kažu naučnici, o blagom poremećaju ukusa koji je posledica gubitka mirisa. Oboleli od kovida zaista ne mogu da razlikuju, recimo, slatko od gorkog.

Naučnici su ovaj svoj zaključak objavili u časopisu Rhinology, a sumnjaju da se to dešava jer virus utiče na nervne ćelije koje su direktno uključene u stvaranje ukusa i mirisa. Kažu i da bi svako sa ovim simptomima trebalo da se testira na korona virus, a da bi članovi njegove porodice morali u samoizolaciju.

Istraživanje koje je ovo pokazalo sprovedeno je nad 30 volontera. 10 je imalo kovid, 10 prehladu, a 10 je bilo potpuno zdravo. Ispostavilo se da je gubitak čula mirisa bio izraženiji kod obolelih od kovida, a Karl Filot, profesor sa univerziteta East Anglia, koji je i sproveo ovaj test, kaže da bi ljudi i sami mogli da sprovedu svoj mali test uz proizvode poput kafe, belog luka, pomorandže ili limuna i šećera. Naravno, ništa ne može da zameni laboratorijski test, naglašava on.

foto: Profimedia

kurir.rs