Foto: Shutterstock

jezivo

POMRAČENI UMOVI! U SRBIJI DECA SVE ČEŠĆE UBIJAJU RODITELJE: Dižu ruke na majke i očeve zbog imovine, alkohola i droge!

Slučaj porodičnog zločina u Paraćinu uznemirio je javnost, a nažalost u Srbiji se proteklih godina dogodilo na desetine sličnih ubistava

Crna Hronika

Ubio sam oca, zario sam mu nož u srce, rekao je pre četiri dana na saslušanju M. M. (17) iz Paraćina, osumnjičen da je ubio svog oca Bobana (42) zarivši mu nož u srce. Dugogodišnja netrpeljivost između oca i sina kulminirala je 2. septembra, a tinejdžer je ranije na društvenoj mreži ostavio status: "Ja sam sin koga otac nije želeo".

Tomić i Puzić ubili majkefoto: Privatna Arhiva

Četiri profila

Nažalost, slučaj maloletnika iz Paraćina nije usamljen, a javnost je proteklih godina svedočila brojnim svirepim porodičnim zločinima, u kojima su očevi i majke stradali od ruku svojih sinova ili ćerki.

Advokat Nebojša Milosavljević kaže da postoje četiri različita profila ljudi koji se odlučuju da počine jedno od najtežih krivičnih dela.

advokat Milosavljevićfoto: Zorana Jevtić

- Jedan profil su osobe koje imaju psihičke probleme i u jednom trenutku dobiju fiks ideju od koje ne mogu da pobegnu, te često ne odustaju dok je ne ostvare. Drugi profil je vrlo čest i to su afektivne ličnosti, koje lako izgube kontrolu nad sobom i postaju neuračunljive, nakon čega sledi brutalan zločin - kaže Milosavljević i nastavlja:

- Alkohol i droga takođe utiču na svest potencijalnih ubica i prilikom konzumiranja opijata oni menjaju percepciju i gube zdrav razum. Postoje i situacije u kojima žrtve na neki način isprovociraju zlodelo.

Crna hronologija

  • 30. maj 2020 - Lekar Zoran Kamatović (48) hicima iz lovačke puške nakon svađe ubio oca Ljubodraga (77) i majku Gordanu (66) u Sremskim Karlovcima
  • 1. oktobar 2019 - Petar Tomić (21) prerezao grkljan majci Tatjani (56) u beogradskom naselju Kaluđerica, navodno "jer nije mogao da preboli to što je majka prevarila oca"
  • 1. oktobar 2019 - Marko Puzić (28) iz Bogatića u nervnom rastrojstvu nasmrt pretukao majku Desanku (63) i baku Vericu (86)
  • 15. jul 2019 - Dejan Šatri (36) ubio oca Agima (64) u beogradskom naselju Velika Moštanica, i to nakon svađe oko kafe

Naš sagovornik objašnjava da istražitelji često kroz žrtve dešifruju lik ubice. - Proučava se žrtva, kako se ophodila prema osumnjičenom detetu, kakav je bio njihov odnos i na taj način se analizira ubica.

Presudnu ulogu u otkrivanju motiva ovakvih zločina imaju psiholozi i psihijatri - objašnjava Milosavljević.

Advokat Milosavljević Najčešće ubijaju sinovi

Nebojša Milosavljević ističe da najčešće sinovi ubijaju očeve i majke, a da ćerke najčešće ubijaju majke. - Događa se da brat ubije sestru i tu su obično razlozi ekonomske prirode, imovina ili novac. Događa se i da brat ubije brata, međutim, skoro da ne postoji slučaj u kome sestra ubija brata - kaže on.

Sličnog mišljenja je i Vesna Tomić, socijalni psiholog. Ona kaže da do ubistava roditelja dolazi zbog nekoliko poremećaja.

lekar Kamatović ubio roditeljefoto: Facebook

- U nekim slučajevima deca počine zločin zbog narušenih porodičnih odnosa, iz kojih svašta može da proistekne. Takođe, imamo i psihički poremećaj kod deteta, koje na kraju postaje ubica. Taj psihički poremećaj je nekad vidljiv, a nekad apsolutno ne - kaže ona.

Vesna Tomićfoto: Zorana Jevtić

Psihijatar Socijalno ugroženi i zanemarivani

Psihijatar Ivica Mladenović objašnjava da ovakve tragedije ne pogađaju samo socijalno ugrožene porodice i porodice u kojima su roditelji ugnjetavali i zanemarivali decu. - Sve češće imamo slučajeve u kojima život gube roditelji koji su deci obezbedili sve u životu. Kada otac i majka detetu obezbede lagodan život, ono na neki način postane zaljubljenik u sebe i pretvara se u narcisa - objašnjava psihijatar.

(Kurir.rs/ Branka Travica/

Foto: Shutterstock