Foto: Profimedia

član saveta za spoljne poslove

ČARLS KAPČAN: Sporazum vodi Srbiju ka Zapadu, odredba o 5G tehnologiji se neće svideti Kini

Politika

BEOGRAD - Član američke nevladine organizacije Savet za spoljne poslove Čarls Kapčan ocenio je da sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine vodi Srbiju ka Zapadu i da se odredba o 5G tehnologiji neće svideti Kini.

"Odredba iz ovog dokumenta o 5G tehnologiji neće se svideti Kini. Stoga mislim da se, malo po malo, Srbija kreće ka atlantskoj orbiti. Jučerašnji sporazum je pokazatelj tog trenda", rekao je Kapčan za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kapčan, profesor američkog Univerziteta Džordžtaun, navodi da Srbija i dalje "igra na više karata", tako da jedan dan naginje ka Zapadu, odnosno SAD i EU, a sledeći dan okreće se prema Istoku, oslanjajući se na Rusiju i Kinu.

Povodom potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine Kapčan je ocenio da ekonomska integracija nije garancija političkog pomirenja.

"Ako pogledate kroz istoriju, u velikom broju slučajeva imali ste ekonomsku integraciju bez velikog političkog uticaja. Zato mislim da je važno da se nastave razgovori Prištine i Beograda više u političkom pravcu. U suprotnom, mogli biste videti povećanje trgovine izmedju Kosova i Beograda, nove granične prelaze, autoputeve, a da to ne vodi ka političkoj normalizaciji", kazao je.

foto: Predsedništvo Srbije

On je kazao da ga brine to što je sporazum gotovo isključivo ekonomski po svojoj prirodi i što ima veoma malo političkog sadržaja.

"Mislim da je glavni politički sadržaj u sporazumu da Kosovo neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama u narednih godinu dana, a da će se srpska strana suzdržati od kampanje povlačenja priznanja. Skoro sve ostalo se odnosi na ekonomske veze ili humanitarna pitanja. Ako pogledate unazad, sporazumi koji su primarno ekonomski i kojima nedostaje političkog sadržaja, ne ostvare proklamovani cilj", naveo je.

Dodao je da je pristup Trampove administracije sličan u slučaju Izraela i Palestine, sa fokusom na ekonomiju, trgovinu, investicije, ali da nije bilo nikakvog pomaka u njihovim odnosima.

Kapčan kaže da ga zabrinjava što sporazum nije trilateralan, već su Srbija i Kosovo potpisali odvojene dokumente.

"Obe strane su preko Vašingtona postigle niz dogovora kako bi krenule ka ekonomskoj normalizaciji. Ali, činjenica da nisu postigli međusobni zvanični sporazum, upravo je ono o čemu govorim. Politika još uvek nije tu, i samo ekonomska integracija ih neće dovesti do te faze", rekao je američki profesor.

Dodaje da je to dobar početak, ali da se "momentum mora nastaviti" i da SAD i EU "moraju i dalje da pritiskaju obe strane kako bi nastavile ka političkoj normalizaciji".

Za međusobno priznanje Srbije i Kosova Kapčan navodi da je pitanje kada će do toga doći, a ne da li će.

"Međutim, do toga neće brzo doći. Ne mislim da će ovaj sporazum dovesti do normalizacije odnosa u narednih nekoliko meseci", rekao je Kapčan.

On je kazao i da nema garancija da će sporazum biti primenjen.

"Prethodni sporazumi nisu realizovani. Stoga je sasvim moguće zamisliti da ni ovaj dogovor ne bude u potpunosti ostvaren. Jedan od problema je što će Tramp u potpunosti biti fokusiran na domaću politiku do kraja godine", naveo je.

Kapčan je dodao da ne veruje da će SAD umanjiti angažman na odnosima Srbije i Kosova ukoliko na predsedničkim izborima 3. novembra pobedi kandidat demokrata Džozef Bajden.

"Bajden posvećuje veću pažnju Balkanu nego Tramp i više je angažovan u tom regionu. Mogu da pretpostavim da će biti veoma zainteresovan da insistira na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Stoga ne verujem da će biti smanjeno interesovanje SAD za ovo pitanje bez obzira da li će Tramp pobediti ili izgubiti na izborima", rekao je Kapčan.

(Kurir.rs/Beta)