Foto: EPA/ MONIRUL ALAM

ISPRAVKA: PCR test služi za detektovanje virusa, i naučnici ga ne osporavaju!

Naučnici vodećih institucija nisu priznali da PCR test donosi veliki broj lažno pozitivnih nalaza, kako je prvobitno objavljeno!

Planeta
> 14:24h

Naš portal preneo je pisanja portala Logično, gde specijalistica interne medicine Lidija Gajski manipuliše činjenicama vezanim za PCR testove i zaključuje, između ostalog, da su epidemiološke mjere tokom COVID-19 pandemije bile suvišne - što nije tačno.

Članak, u kojem Gajski govori o navodnoj prevari vezanoj za testiranje na novi koronavirus, opremljen je naslovom u kojem se tvrdi da 90% osoba pozitivnih na virus SARS-CoV-2 nije zarazno.

Kao argument za dokazivanje teze da je PCR test “nevaljan”, Lidija Gajski je navela da su naučnici vodećih institucija iz SAD-a, Velike Britanije, ali i Hrvatske, “pod pritiskom činjenica priznali” da PCR testovi daju veliki broj lažno pozitivnih nalaza, a u svom delu poziva se na članke BBC i NY Times-a, ali ih pogrešno interpretira.

Citiramo deo članka:

"Najpre u SAD-u i Velikoj Britaniji, a onda i šire, uključujući Hrvatsku, i naučnici iz vodećih institucija popuštaju pod pritiskom činjenica i priznaju da PCR test daje velik broj lažno pozitivnih nalaza. Iz toga sledi da su brojke zaraženih kojima nas se mesecima bombardira daleko preuveličane i da većina ljudi čiji je nalaz pozitivan, ne šire virus. Zavisno o testu, tek se 10-30 % pozitivnih može smatrati zaraznima" - stoji u članku.

U tekstu se Lidija Gajski osvrnula i na upotrebnu vrednost PCR testa u pandemiji, kazavši da taj test uopšte nije predviđen za potvrdu uzroka infektivne bolesti, te da je to utvrdio i njegov izumitelj, Kary Mullis.

No, to nema uporište u naučnim dokazima, niti u člancima na koje se pozivala.

Članci BBC- (Koronavirus: Testovi možda “registruju mrtav virus’ - 5.9.2020.) i New York Times (Tvoj koronavirus test je pozitivan. Možda ne bi trebao biti - 29.8.2020.) koje je Lidija Gajski iskoristila za kao navodne “dokaze” za svoje tvrdnje, govore o tome da PCR test može detektovati i neživi deo virusa kod osoba koje su prebolele infekciju. U tom slučaju nalaz testa biti će pozitivan, ali te osobe ne moraju nužno biti i zarazne u trenutku testiranja.

Naučnici u ova dva članka izražavaju zabrinutost oko toga da li je rezultat PCR testa praktičan način informisanja pozitivne osobe o sledećim koracima koje treba preduzeti, naročito u pogledu toga da li je osoba zarazna i da li treba ići u samoizolaciju. Za tadašnji stadijum pandemije, eksperti predlažu drugačiju pristup PCR testiranju, ili primenu tzv. brzih testova (rapid tests).

Dakle, nije bilo reči o tome da je bilo ko priznao poraz PCR testiranja, i ovde je manipulisano činjenicama.

Kurir.rs/Logično