Foto: nba.com/grizzlies

odlične vesti

PRIZNANJE ZA SRBINA: Darko Rajaković prvi pomoćni trener NBA tima

Memfis Grizlisi su objavili da je srpski košarkaški stručnjak Darko Rajaković imenovan za pomoćnika glavnog trenera Tejlora Dženkinsa.

Košarka

Grizlisi su takođe saopštili da dosadašnji pomoćnik trenera Neven Spahija nastavlja karijeru u inostranstvu.

Rajaković se pridružio Glizlisima pošto je tokom sezone 2019-20. bio pomoćni trener Montiju Vilijamsu u FiniksSunsima, gde je pomogao u ostvarenju najvećeg procenta pobeda još od sezone 2014-15. i savršenog 8-0 rekorda tokom nastavka NBA sezone u Walt Disney World kompleksu u Orlandu.

"Veoma sam uzbuđen što sam se pridružio Tejlorovom osoblju i timu Grizlisa. Ovo je jedinstvena prilika da se na značajan način doprinese razvoju visoko konkurentnog i održivog programa u Memphisu “, rekao je Rajaković. „Takođe bih želeo da se zahvalim Montiju i Sansima i da im poželim sve najbolje.“

Pre svog boravka u Finiksu, Rajaković je radio sedam sezona (2012-19) u Oklahoma Siti Tanderu, provevši poslednjih pet sezona kao pomoćni trener. Tander je prosečno beležio 49 pobeda tokom Rajakovićevih pet sezona na mestu pomoćnog trenera, sa četiri nastupa u plej-ofu, uključujući i finale Zapadne konferencije 2016. godine. Pored toga, bio je i glavni trener Tandera u NBA letnjoj ligi u Las Vegasu 2014. i 2015. godine.

Rajaković se prvobitno pridružio Tanderu 2012. godine, kao glavni trener tadašnje filijale tima NBA G lige, Tulsa 66ers, postavši prvi glavni trener rođen van Severne Amerike u istoriji NBA G lige. U dve sezone (2012-14), kao glavni trener Tulse, Rajaković je zabeležio rekord 51-49 (.510) i plasman u polufinale NBA G lige 2013. godine. Dok je radio kao glavni trener Tulse, bio je angažovan i kao jedan od pomoćnih trenera Tandera na NBA All-Star utakmici 2014. godine u Nju Orleansu.

„Svi smo vrlo uzbuđeni što smo dočekali Darka u Grizlisima“, rekao je Dženkins.

„Pokazao je strast, inicijativu , visok koeficijent inteligencije u košarci i ljubav prema podučavanju košarke na visokom nivou, kako na međunarodnom nivou, tako i u NBA ligi. Njegov dodatak našem sjajnom trenerskom osoblju doprineće poboljšanju razvoja naših igrača, osoblja i tima u budućnosti. “

Srpski stručnjak poreklom iz Čačka je bio pomoćni trener reprezentacije Srbije na FIBA Svetskom kupu 2019. u Kini. Srbija je na kraju završila na petom mestu, uključujući pobedu nad timom Sjedinjenih Američkih Država.

Rajakovićeva međunarodna trenerska karijera uključuje i tri sezone (2009-12) koje je proveo kao glavni trener Espacio Torrelodones-a u Španiji, gde je u svojoj prvoj sezoni odveo tim na šampionat Primere Division de Baloncesto u Madridu.

Rajaković je trenersku karijeru započeo sa 16 godina u omladinskom timu Borca u svom rodnom Čačku u Srbiji. Posle tri sezone (1996-99) sa čačanskim Borcem, imenovan je za glavnog trenera omladinskih timova (ispod 20 I ispod 18 godina) Crvene zvezde (Beograd) i vodio ih je na dva prvenstva Srbije tokom svog osmogodišnjeg mandata (1999-2007). Rajaković je 2004. godine stekao diplomu trenera košarke na Beogradskoj košarkaškoj akademiji, a 2006. godine je diplomirao sportski menadžment na Univerzitetu Alfa BK u Beogradu.

Kurir sport