Foto: Avaz.ba/M. Kadrić

posle vanredne sednice

DODIK: Nema kalkulacija po pitanju tzv. Kosova, a bez oklevanja ćemo braniti poziciju Srpske

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će se pozicija Republike Srpske braniti bez oklevanja, te da neće biti bilo kakvih kalkulacija po pitanju Kosova i Metohije i statusa Srpske u BiH.

Bosna i Hercegovina

Dodik, koji se u četvrtak na vanrednoj sednici tročlanog Predsedništva BiH izjasnio protiv priznavanja samoproglašenog Kosova, najavio je da će se o tom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

On je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske bitna poluga vlasti na kojoj se raspravlja o svim važnim spoljnopolitičkim pitanjima i krajnje mesto odluke, ako postoji dosledan član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, priča o "Kosovu u BiH" je kao trakavica, jer se nešto stalno pokušava nametnuti.

On kaže da se članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, lider SDA Bakir Izetbegović i drugi političari ponašaju kao da je BiH već priznala samoproglašeno Kosovo i Srbiji pokušavaju da drže lekcije.

foto: Avaz.ba/M. Kadrić

Ističe da je Komšiću i Džaferoviću pokušao da pokaže da među njima vlada apsurd, pa je pokrenuo inicijativu kojom je pokazao nedoslednosti.

"Kada je na dnevnom redu bila tačka o prebacivanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Јerusalim, rekli su da se njome krše međunarodna pravila. Sa druge strane, kada je na dnevni red došlo /samoproglašeno/ Kosovo, rekli su da ga priznaju. Tada sam ih pitao - šta je sa Rezolucijom 1244, koja je deo međunarodnog prava? Pitao sam ih da li je pravo na teritorijalni integritet zemalja zagarantovano i kako misle da brane teritorijalni integritet BiH, ako su spremni da urušavaju teritorijalni integritet Srbije", naveo je Dodik.

"Ići ćemo, dakle, na redovnu sednicu Predsedništva, a onda na Narodnu skupštinu, koja će dvotrećinskom većinom odbaciti odluku Džaferovića i Komšića", rekao je Dodik.

Kurir.rs/RTRS