Serija vežbi joge fitnes instruktora Milana Lazovića

Suprotstavite se starenju!

Bez obzira na godine, vežbama joge možete da ispravite nepravilnosti na telu

Život
> 02:06h

Vežbama joge svako, bez obzira na godine, može da ispravi nepravilnosti na telu izazvane lošim uslovima života ili nekom bolešću.Milan Lazović, fitnes-instruktor, kaže za Dr Kurir da držanje tela i stav svedoče o položaju čoveka u društvu i njegovom zdravlju.

- Po tome, takođe, može da se razlikuje zdrav čovek od bolesnog, kao i bogat od siromašnog. Telo nas odaje i pokazuje drugima da li smo srećni ili nesrećni, kao i na kakvoj smo funkciji na poslu - navodi on.

Prema njegovim rečima, naša kičma je stub organizma i u njoj se nalazi kičmena moždina, iz koje se granaju najvažniji nervi.

- Zbog toga je vrlo bitno da maksimalno vodimo računa o njoj jer se s godinama držanje tela čoveka menja, a razlog tome je slabljenje mišića i gubitak njihove gipkosti - navodi Lazović i dodaje da je svima poznata poza starijih ljudi.

- Kod njih je teško ne primetiti pogrbljena leđa, iskrivljene noge i upropašćena kolena. Većini je i pre šezdesete neophodan štap kao pomoć pri kretanju. Srećom, većina tih problema može da se spreči ili ispravi. Neophodno je redovno vežbanje. Najbolja je joga. Ona ima izbalansirane pokrete - tvrdi naš sagovornik. Kako dodaje, baš zbog toga u ovom broju je serija šest novih vežbi.

A Istezanje zadnje lože i kvadricepsa

Telo namestite tako da ste u stavu za sklek. Jednu nogu savijte u kolenu tako što ćete pokušati da dodirnete rame. U tom položaju ostanite nekoliko sekundi, a zatim zamenite noge. Vežba ne treba da traje duže od 30 sekundi. Potom uradite „dečju pozu“, koju smo vam pokazali u jednom od prethodnih brojeva.

B Bicikl

Lezite na leđa i podignite obe noge. Prvo jednu savijte u kolenu na nekoliko sekundi, a onda drugu kao da vozite bicikl. Vežba bi trebalo da traje onoliko koliko vam prija.

C Srećna beba

Ovo je vežba opuštanja i traje onoliko koliko vam prija.

D Istezanje kosih trbušnjaka

Lezite na ravnu površinu i opružite ruke. Noge podignite i pomerajte ih kao na slici u jednu, pa u drugu stanu. Vežba traje oko 30 sekundi. I posle nje uradite „dečju pozu“.

E Most

Uradite sve kako je na slici. Vežba utiče na celo telo, a bitno je naglasiti da glavu treba držati pravo.

F Leđni upijač

Lezite na leđa, a noge savijte u kolenima. Onda ih obuhvatite rukama i iz tog položaja pređite u sedeći.