Foto: Profimedia / GEORG HOCHMUTH / AFP

75 godina UN

KURC U UN: Pandemija korone pokazala koliko zavisimo jedni od drugih!

Pandemija korona virusa je na dramatičan način pokazala koliko zvisimo jedni od drugih, istakao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Austrija

Kurc je, u video poruci na obeležavanju 75.godišnjice potpisivanja Povelje UN uoči Generalne skupštine UN, naglasio da nijedna zemlja sama ne može da se bori protiv pandemije ili rešava druge globalne izazove.

On je istakao da je zbog toga važna međunarodna saradnja u okviru UN.

"UN su nastale na osnovama pepela i razaranja Drugog svetskog rata", podsetio je Kurc.

Od tada, kaže da je bilo 75 godina angažovanja za multilateralizam koje je dovelo do zapaženih uspeha na koje svi mogu biti ponosni.

Kao primer Kurc je naveo snažan sistem zaštite ljudskih prava, obezbeđivanje mira, međunarodnu arhitekturu razoružanja, Agendu 2030.i ciljeve održivog razvoja, te i liderstvo u borbi protiv klimatskih promena.

Kao jedan od mladih lidera, kazao je, da se raduje da se generalni sekretar UN Antonio Gutereš skoncentrisao na pitanje kako mladi vide budućnost svetske organizacije.

"Mlada generacija je ta koja će obeležiti multilateralni red budućnosti", podvukao je on.

Kurc je podsetio da je ova godina, vezano za odnos sa UN, posebna godina jubileja za Austriju.

Podsetio je da je pre 65 godina Austrija pristupila UN, i da je sada 60 godina od kada je Austrija dala prvi put doprinos u mirovnim ooperacijama, te i 40 godina od kada je Beč postao treće od četiri sedišta svetske organizacije.

Austrija, kako je podvukao, ostaje angažovani borac za UN i delotvornu međunarodnu saradnju.

"Ponosni smo na doprinos koji smo do sada pružili I stojimo na raspolaganju da podržimo sve napore kako bi UN ostale spremne i narednih 75 godina", poručio je Kurc.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / GEORG HOCHMUTH / AFP