Foto: Kurir/T.Ilić

ZBOG EPIDEMIJE NEMA AKADEMIJE

OSLOBODIOCI NISU ZABORAVLJENI: U Loznici se u sredu obeležava pobeda nad fašizmom u Drugom svetskom ratu

Srbija

LOZNICA - Na lozničkom Partizanskom groblju polaganjem venaca i komemoracijom sutra će Gradski odbor Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) obeležiti 76. godišnjicu oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu kao i 75. godina od pobede nad fašizmom.

Poslednjih šest godina taj datum je u Loznici obeležavan svečanom akademijom u Vukovom domu kulture, ali toga ove godine neće biti zbog epidemije.

foto: Kurir/T.Ilić

Tokom Drugog svetskog rata u redovima Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko četiri hiljade boraca iz Jadarskog sreza, u borbama je ih poginulo više od 600, a ubijeno je od strane okupatora i više od tri hiljade civila u lozničkom kraju. Partizanske jedinice Druge vojvođanske brigade, 16. divizije 12. korpusa NOVJ, oslobodile su Loznicu 23. septembra 1944. godine.

Posle prekida od skoro deceniju i po održana je prva svečana akademija povodom Dana oslobođenja Loznice, 23. septembra, kada je loznički kraj konačno oslobođen. Taj datum je do 2002. godine obeležavan kao Dan tadašnje opštine Loznice.

(Kurir.rs/T.I.)