Foto: Španska civilna garda

kokain se doprema iz južne amerike

BALKANSKI KARTEL SVE JAČI U ŠPANIJI: Ovako izgledaju njihove operacije, a iza svega je stajao i jedan Srbin (VIDEO)

Trgovci kokainom iz zemalja bivše Jugoslavije sve su prisutniji u Španiji, vratima za uvoz te droge u Evropu, jer cena belog praha poraste tri puta na putu iz Južne Amerike, izvestila je Civilna garda.

Planeta

Španska policija, čija se posebna jedinica bavi suzbijanjem narko-trgovine, u poslednje dve godine uhapsila je više državljana Srbije i Hrvatske u jedrilicama na Atlantskom okeanu, ali i u luksuznim kućama u Španiji.

"Potrebno je istaći kako je u našoj zemlji sve raširenija prisutnost članova kriminalnih bandi iz istočne Evrope, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske, BiH...", navela je Civilna garda nakon što je ovog meseca uhapsila trojicu hrvatskih državljana na čijoj je jedrilici u blizini kanarskog ostrva La Palma pronašla tonu kokaina.

"Članovi tih bandi nalaze se na strateškim mestima u Španiji odakle brodovima preko Atlantskog okeana uvoze kokain u Evropu. To obavljaju s Kanarskih ostrva, južne španske obale i iz Galicije", dodala je policija.

Rekordne količine kokaina u Evropi

"Beleži se dosad najveći broj zaplena kokaina, a takođe i najveće količine zaplenjenog kokaina, pri čemu je 2018. zaplenjeno više od 181 tone te droge", izvestio je Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA).

Civilna garda je u decembru 2018. godine uhapsila Nenada Vinčića, šefa jedne grane "Balkanskog klana", pod sumnjom da je koristio obalu u Galiciji za dopremanje kokaina iz Kolumbije.

Kolumbija je jedna od najbogatijih zemalja kokom, biljkom od čijeg lišća se proizvodi kokain.

"On je bio predstavnik Balkanskog klana za južnu Evropu. Organizacija ga je poslala u Kolumbiju da uspostavi kontakte s direktnim distributerima droge. Nakon toga se smestio u Barseloni odakle je kontrolisao ulaz kokaina u Evropu. Živeo je luksuznim životom, u stanovima čiji je mesečni najam koštao 5000 evra. Vozio je skupocene automobile, bio u pratnji eskort dama i često je zalazio u glavne kockarnice", navodi se.

Ovaj Srbin je imao i hrvatski pasoš pa je u Galiciju poslao svog čoveka da tamo osigura uvoz kokaina, napominje Havijer Romero, novinar La Voz de Galicije.

"Poslao je čoveka od poverenja, Omara Fernanda Megiju Gila, državljanina Dominikanske Republike koji je bio pritvaran u SAD-u zbog trgovine drogom, a koji je i bežao iz zatvora. Zadatak mu je bio da osigura dovoz kokaina na obalu brodom, jedrilicom ili ribarskom brodicom", navodi Romero pozivajući se na policijsku istragu. Policija, navodno, nije stigla na vreme da zaustavi tri jedrilice napunjene kokainom.

Balkanski kartel

Droga je stizala iz Kolumbije a lokalni krijumčari u Galiciji bi je zatim predavali stvarnim novim vlasnicima - Balkanskom kartelu. Usluga transporta im je bila isplaćena u novcu ili drogi. Kokain bi zatim bio prosleđen dalje u Evropu.

Najveće pošiljke kokaina u Evropi bile su zaplenjene u Belgiji (53 tone), Španiji (48 tona) i u Holandiji (40 tona), što je 87 posto svih zaplena u EU. Reč je o zemljama čije su luke tradicionalno glavni ulaz u Evropu. Podaci za 2019. godinu još nisu objavljeni.

Istraga nakon koje je uhapšen Vinčić počela je u Pontevedri operacijom kodnog imena Azucar Moreno (Smeđi šećer), napominje Romero. Policija je zatim u Barseloni i drugim katalonskim mestima uhapsila 24 ljudi, zaplenila 500.000 evra u gotovini i 35 skupocenih automobila. Blokirala je nekretnine vredne 20 miliona evra, kao i 130 bankovnih računa u Barseloni, Taragoni i Leidi.

Međutim, razbijanje te kriminalne grupe nije obeshrabrilo druge u pokušaju uvoza kokaina.

"Reč je o atraktivnom poslu jer cena kokaina kada dođe iz Južne Amerike u Evropu poraste tri puta što trgovcima donosi visoku zaradu", kažu u Civilnoj gardi.

foto: Španska civilna garda

Kokain sve čistiji, a cena stabilna

Na evropskom tržištu gram kokaina košta od 38 evra (čistoće 23 odsto) do 135 evra (čistoće 87 odsto), podatak je Evropskog centra za praćenje droga.

To je motivisalo i srpskog vlasnika američke sportske jedrilice "Seascape" da s dvojicom kolega, Rusom i Meksikancem, pokuša da dopremi 800 kilograma belog praha. Ipak, u septembru 2019. presrela ih je španska policija na moru blizu Azorskih ostrva, u saradnji s portugalskom policijom i na osnovu dojave srpske policije.

Sve te zaplene i hapšenja, čini se, još nisu ugrozile tržište.

"Pokazatelji upućuju na znatnu dostupnost kokaina na evropskom tržištu i na rast dostupnosti u zemljama u kojima ta droga pre nije bila česta", navedeno je u Evropskom izveštaju o drogama 2020.

Kurir.rs/Index.hr