Foto: Profimedia

Sektor teško pogođen globalnom krizom

EFEKTIVA POTVRDILA: AGENCIJE U TEŠKOM STANJU: Posle 1. oktobra turisti neće moći da naplate novac?

U pojedinim agencijama stiglo je do tačke daj šta daš. Ljudi se plaše da će im propasti sve pare

Društvo
> 21:00h

Organizacija potrošača Efektiva danas je potvrdila pisanje Kurira da se domaće turističke agencije nalaze u teškom stanju, naročito posle odbijanja osiguravajućih društava da izdaju polise.

Osiguravajuća društva su u petak odbila da izdaju polisu turističkim agencijama, što znači da osiguranja ističu 1. oktobra, posle čega klijenti, odnosno turisti neće moći da se naplate. Veliki broj turista je u panici, a mnogo njih je proteklih dana uzeo polovinu aranžmana, plašeći se da ne izgube sve pare.

- U pojedinim agencijama stiglo je do tačke daj šta daš. Pojedine agencije zasad mogu da isplate 50 odsto, a neke manje ni toliko - navodi za Kurir jedan od turistia koji je početkom godine uplatio aranžman.

- Dva argumenta koji turističke agencije koriste u odbrani svojih nastojanja da ne vrate novac putnicima su: Vanredne okolnosti i stanje su poništili zakonske odredbe, agencije po tome me moraju da vrate novac! Novac smo uplatili hotelima, nije kod nas i nismo u stanju da ga vratimo! Ajmo laički. Ako je to vanredno stanje poništilo obavezu agencija da vrate novac putnicima, možda je po istoj logici poništilo i obavezu građana da plaćaju komunalije ili rate kredita - saopštila je Efektiva.

- Drugo, zamislite da kupite televizor, on se pokvari, vratite ga nazad radnji, a oni kažu da ne mogu da vam vrate novac jer su ga uplatili fabrici televizora! Dakle, iz ugla zdrave logike, a ne samo zakonskih odredbi, agencije moraju da vrate novac putnicima. Putovanja nisu plaćana vaučerima te oni mogu biti samo ponuda na dobrovoljnoj bazi - dodaje se u saopštenju, u kom se predlaže rešenje u kome se navodi da minisarstvo može da pomogne u trajnom reševanju problema u vezi sa turističkim agencijama, odnosno sa se napravi novi sistem obezbeđenja putovanja i rada agencija.

- Recimo, nešto slično kao kod kredita. Banka klijentu da novac, ovaj ga ne vraća, stan se prodaje. Agencije koje imaju obezbeđenje da nastave da rade, sve ostale tašna mašna, neka idu u istoriju. Na kraju, svakako su pojedine agencije pokazale da ih zanima samo kako da prevare putnike pa je za očekivati da građani u budućnosti izbegavaju njihove usluge - navodi Efektiva.

(Kurir.rs)