Foto: Screenshot YT

nastavljaju se borbe

JERMENIJA I AZERBEJDŽAN NA IVICI RATA! U najnovijim sukobima stradala 32 vojnika

Borbe u Nagorno-Karabahu trajale su i tokom noći, a nastavile su se i jutros. Vlasti nepriznate republike Nagorno-Karabah kažu da su uspeli da povrate položaje koje su prethodno izgubili. Obe strane tvrde da su nanele nove gubitke protivniku.

Planeta
> 09:26h

„Tokom noći su nastavljena intenzivna borbena dejstva na južnom, jugo-istočnom i severnom pravcu linije fronta. Jedinice vojske Karabaha su tokom kontranapada nanele velike gubitke protivniku u živoj sili i vojnoj tehnici“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane nepriznate republike Karabah.

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan opovrgao je saopštenja azerbejdžanske strane o velikim gubicima jermenskih snaga u Karabahu.

Ministarstvo odbrane Karabaha izvestilo je o 32 poginula iako su se u medijima pojavili izveštaji, uz pozivanje na azerbejdžansko Ministarstvo odbrane, o tome da na jermenskoj strani navodno ima na stotine poginulih.

„Tokom noći nastavljene su borbe a naše oružane snage su ostvarile zavidne uspehe. Situacija nije mirna, borbe se nastavljaju i na nekim tačkama se vode praktično artiljerijski dueli. Informacije azerbejdžanske strane o gubicima naše vojske ne odgovaraju stvarnosti“, napisao je Ovanisjan.

Jermenska strana navodi i da je Azerbejdžan koristio tešku artiljeriju i da su od ranog jutra krenuli u napad.

Iz Bakua, pak, tvrde da jermenske snage napadaju grad Terter.

foto: Profimedia

Eskalacija u Nagorno-Karabahu

U Nagrono-Karabahu juče je došlo do eskalacije, a dve strane su se međusobno optuživale za pokretanje borbenih dejstava.

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je juče da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika, dok je bilans na jermenskoj strani – 17 ubijenih i preko 100 ranjenih.

Azerbejdžan tvrdi da su snage jermenske vojske otvorile vatru duž linije razdvajanja i da je bilo poginulih među civilima, dok u Jermeniji kažu da je Karabah bio izložen vazdušnim i raketnim napadima i da su njihove snage srušile dva protivnička helikoptera i tri bespilotne letelice.

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vežbi.

Kurir.rs/CNN