Foto: Klub košarkaša u kolicima Singidunum

TRADICIONALNI TURNIR

SINGIDUNUM ODBRANIO TROFEJ: Beograd po deveti put ugostio košarkaše u kolicima (FOTO)

Održan je deveti po redu "Trofej Beograda" u košarci u kolicima.

Košarka

Ove godine iz poznatih razloga na Trofeju su učestvovale samo ekipe iz Srbije, bez prisustva publike. Ipak kvalitet turnira nije ni malo zaostajao za prethodnim tako da smo imali prilike da gledamo veoma interesantne utakmice. Prvog dana turnira igrane su tri utakmice razigravanja za finalni deo Trofeja. Singidunum je savladao ekipu Despota dok je ekipa Dunav 2016 ostvarila dve pobede.

foto: Klub košarkaša u kolicima Singidunum

Drugog dana turnira u prvom polufinali sastale su se dve beogradske ekipe Singidunum i Despot. Iskusnija ekipa Singidunuma predvođena Grujićem 20 i Ćirkovićem 16 poena u prvoj četvrtini je stekla dvocifrenu prednost koju nije ispuštala do kraja. U drugom polufinalu apatinski "Dunav 2016", iako predvođen reprezentativcima Srbije, Maksimovićem 34 i Jeremićem 14 poena, tek sredinom treće četvrtine uspela je da slomi otpor izuzetno žilavog "Naisa" iz Niša i plasira se u finale.

foto: Klub košarkaša u kolicima Singidunum

U borbi za treće mesto viđena je veoma neizvesna utakmica. Ekipe su se smenjivale u vođstvu do samog kraja, na kojem su Nišlije imale više koncentracije i osvojili treće mesto. Ekipu "Naisa" predvoiojesjajni Jovanović sa 18 poena.

U finalu susret starih rivala, ekipa sa najdužim stažom u košarci u kolicima, Singidunuma i Dunava 2016. Čak pet reprezentativaca Srbije je izašlo na teren i viđena je izuzetno dobra i zanimljiva utakmica sa puno lepih poteza. Ipak veće iskustvo i bolja uigranost domaćina obezbedila je Singidunumu odbranu Trofeja Beograda, osvojenog prošle godine. Na kraju na semaforu je pisalo 52:33.

foto: Klub košarkaša u kolicima Singidunum

Pehare Trofeja Beograd kao i medalje dodelili su Verica Petković predstavnik Sekretarijata za sport i omladinu i Nemanja Radović generalni sekretar SSOSIBA dok je bivši predsednik SККS gospodin Mihailo Pajević pobedničkoj ekipi dodelio pehar koji ostaje u trajnom vlasništvu kluba. S obzirom da je pandemija prekinula takmičenje u okviru Prve lige Srbije, iskorišćena je prilika da i taj pehar dodelimo najboljoj ekipi u prošloj godini, ekipi Singidunuma. Tu čast je imao predsednik SККS gospodin Vladimir Кuzmanović.

foto: Klub košarkaša u kolicima Singidunum

Ono što ovaj turnir izdvaja od drugih je činjenica da ga je otvorio proslavljeni košarkaš Crvene zvezde i reprezentativac Jugoslavije, Igor Rakočević i da je po prvi put u istoriji košarke u kolicima obezbeđen direktan prenos svih nedeljnih utakmica na Jutjub kanalu Sportkluba, čime je Trofej Beograda bio dostupan u svakom delu sveta. Od prijatelja širom planete, stizale su poruke da su uživo gledali ovaj tradicionalni turnir.

foto: Klub košarkaša u kolicima Singidunum

Kurir sport