Foto: EPA/ Stephanie Lecocq

brisel

BELGIJA DOBILA NOVOG PREMIJERA: Kralj Filip imenovao Aleksandra de Kroa, a evo zašto novu vladu zovu VIVALDI!

Belgijski kralj Filip imenovao je Aleksandra de Kroa za novog premijera.

Planeta
> 12:14h

Prethodno je koalicioni sporazum postiglo sedam stranaka čime se završio period od čak 16 meseci bez potpuno funkcionalne vlade.

Aleksandar De Kro (44) je lider Otvorenih flamansklih liberala i dosadašnji ministra finansija. On će biti na čelu vlade do 2024. godine, a koja je sastavljena u "poslednjem trenutku".

O njegovom imenovanju dogovorilo se rano jutros sedam stranaka, među kojima i socijalisti i zeleni i to u poslednjem minutu nakon pregovora o najspornijem pitanju - budžetu.

Nova savezna vlada imaće na raspolaganju 3,3 milijarde evra za nove politike i to 2,3 milijarde za socijalne mere i milijardu za bezbednost, pravosuđe i odbranu. Prema sporazumu, dodatnih milijardu evra biće izdvojeno za nove investicije za digitalizaciju javnih vlasti, posebno za pravosuđe i bezbednost i za železnicu.

foto: EPA Stephanie Lecocq

O dogovoru stranke će imati vremena da se izjasne još večeras na kongresima stranaka, a ceremonija polaganja zakletve očekuje se u četvrtak ujutru.

Novu koaliciju u Belgiji nazivaju "koalicija Vivaldi" s obzirom da boje okupljenih stranaka odgovaraju bojama četiri godišnja doba, a prema nazivu ciklusa četiri koncerta za violinu i orkestar italijanskog baroknog kompozitora Antonija Vivaldija.

foto: EPA Stephanie Lecocq

Od decembra 2018. godine Belgijom je upravljala manjinska vlada nakon što je najjača flamanska stranka Novi flamanski savez (NVA) napustila koalicionu vladu Šarla Mišela i tada je odlučeno da se ne ide na vanredne izbore nego da se sačekaju redovni koji su održani u maju 2019. godine, zajedno sa izborima za Evropski parlament.

Od maja 2019. do danas vodili su se pregovori o sastavu nove vlade, a zemljom je sve vreme upravljala manjinska vlada, s tim da je premijera Mišela, koji je izabran za predsednika Evropskog saveta, zamenila Sofi Vilmes iz frankofone liberalne stranke.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / STEPHANIE LECOCQ