Foto: Beta/Saša Đorđević

KOMUNALCI U AKCIJI, A možete da zaglavite i robiju

PEČETE LI PAPRIKE? Beograđani navalili da spreme ajvar, za kazne ne haju! Evo koliko ćete dobiti po džepu ako vas komšije prijave

Beograđani bi trebalo da znaju da zbog pečenja paprika mogu da budu novčano kažnjeni, pa čak i da završe u zatvoru

Beograd

BEOGRAD - Prethodnih godina na adresu komunalaca je u sezoni stizalo po nekoliko desetina prijava, najviše sa Čukarice, Novog Beograda, Palilule, Zemuna, Rakovice, mada se miris pečenih paprika mogao osetiti i u najužem centru Beograda

Sezona pripreme zimnice uveliko je u toku, miris pečenih paprika širi se po soliterima, dvorištima, parkovima... Međutim, Beograđani bi trebalo da znaju da zbog pečenja paprika mogu da budu novčano kažnjeni, pa čak i da završe u zatvoru!

Nije tajna da baš krajem septembra i početkom oktobra žitelji prestonice traže pogodno mesto za pečenje paprika, bilo da je reč o zelenim površinama ispred zgrada, u zajedničkom prostoru ili dvorištu, pa čak i na krovovima solitera.

Međutim, ovo baš i nije po propisima, pa kazna za pečenje paprika na terasi ili na neadekvatnoj javnoj površini iznosi 10.000 dinara, a ukoliko građani odbiju da plate, oni mogu da menjaju novčanu kaznu sa pet dana zatvora.

Mnogi građani crvene šilje peku u rernama i na električnim roštiljima, ali ajvar nije jeftin sport, naročito ako se pravi naveliko. Da bi smanjili račune za struju još nabrekle od toplih dana i upotrebe klime, jedan deo se odlučuje na roštiljanje na otvorenom. I kunu se da je ukus bolji kada se paprika ispeče na drva.

Nisu retki bili ni slučajevi kada su zbog pečenja paprika bili pozivani i vatrogasci. Bilo da se radilo o manjim požarima, bilo o lažnim uzbunama zbog komšija koje su uznemirili jaki mirisi u zgradama.

Kazne je moguće izbeći pošto u prestonici postoje lokacije na kojima je dozvoljeno roštiljanje, poput Ade Ciganlije. Međutim i tu treba biti oprezan jer ako palite vatru u blizini šume, možete biti kažnjeni sa 10.000 do 50.000 dinara.

(Kurir.rs/Blic/Telegraf)