Foto: Starsport©

STRAŠNO

PRESEDAN U AMERICI: Fudbaler u SAD suspendovan zbog homofobne uvrede protivničkom igraču

Fudbaler ekipe Finiks rajzing Džunior Flemings suspendovan je na šest utakmica zbog homofobne uvrede koju je uputio igraču San Dijego lojala Kolinu Martinu.

Fudbal

Jamajčanin Flemings je uvredio Martina tokom utakmice u američkoj USL ligi, zbog čega su fudbaleri San Dijega napustili teren. Oni su u tom trenutku vodili sa 3:1, ali su meč izgubili službenim rezultatom i izgubili su šanse za plasman u plej-of.

"Nikada mi takva reč nije rečena", rekao je Martin, koji je homoseksualac, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

"Tokom karijere i odrastanja sam čuo homofobne izjave, ali ne do tačke kada je toliko usmereno na mene. Osećao sam se lično napadnutim. Uz mnogo emocija sam izašao sa terena ne i nisam znao šta će se dogoditi. Nisam shvatao zbog čega bi mi neko to rekao", dodao je 25-godišnji Martin.

foto: Profimedia

On je rekao i da je zahvalan na podršci koju je dobio od saigrača i trenera Lendona Donovana, koji je tražio postupak protiv Flemingsa.

Flemings (24) je negirao da je uvredio Martina, ali je USL navela da je dobio suspenziju posle istrage i ispitivanja 11 igrača, trenera i zvaničnika utakmie.

Njegov klub Finiks saopštio je da je prihvatio i podržao odluku i ponudio izvinjenje svima koji su se osetili pogodjenim.

Klub je naveo i da će Flemings do kraja ugovora biti na odsustvu, ali da će mu biti obezbeđena sredstva iz kojih treba da "uči i raste, kako bi mogao da postane model za promene".

(Beta)