Prste da poližeš

Šnicle od soma u pečurkama

Recept dana
> 00:00h

Sastojci: ♦ som od 1 kg ♦ 1 veza zeleni ♦ 200 g šampinjona ili bukovača ♦ 1 kašičica brašna ♦ 2 jajeta ♦ 3 dl mleka ♦ 2 kašike pavlake ♦ maslac ♦ limun ♦ peršun ♦ ulje ♦ so Priprema: Očišćenu i dobro opranu ribu iseći na šnicle, posoliti, preliti sokom od limuna i ostaviti da odstoji oko sat. Na zagrejanom ulju propržiti iseckan luk, dodati oprane, očišćene i iseckane pečurke i dinstati dok ne omekšaju.

Očišćenu i isečenu zelen (šargarepu, peršun, paškanat) spustiti u veću posudu s vodom, posoliti i kratko prokuvati zajedno s komadima ribe. U vatrostalnu posudu sipati pečurke, pa odozgo poređati komade ribe.

Napraviti bešamel sos od malo maslaca, kašičice brašna i mleka, dodati žumanca, pavlaku i sneg belanaca. Ovim sosom preliti ribu, posuti je sveže iseckanim peršunom i staviti u rernu da se zapeče.