Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

ne mogu da se dogovore

BURA U AMERICI OKO DEBATE Tramp pristao da se odloži, ali sad Bajden ne želi uopšte da se sastaje sa predsednikom! Ima nove uslove

Sudbina sledeće dve predizborne debate u SAD je pod znakom pitanja jer je aktuelni predsednik Donald Tramp oboleo od korona virusa. Iako je nekoliko dana proveo u bolnici, već se vratio na dužnosti u Belu kuću.

Planeta
> 19:35h

Predsednička kampanja Donalda Trampa saglasna je da se odlože preostale predsedničke debate sa demokratskim kandidatom Džozefom Bajdenom. Kampanja je dala zeleno svetlo da se drugi krug debate, prvobitno zakazan za 15. oktobar, održi 22. oktobra, a treći 29. oktobra.

Tramp je naglasio da ne želi virtuelne debate već lične susrete sa Bajdenom pre glasanja 3. novembra.

Međutim, u međuvremenu se oglasio i štab Džoa Bajdena koji je istakao da ne žele da se treća debata odlaže za 29. oktobar.

"Bajden je pristao na virtuelnu debatu na kojoj bi odgovarao na pitanja građana, a Donald Tramp očigledno ne želi da se suoči sa pitanjima o posrnuloj ekonomiji i lošem odgovoru na kovid-19. Bajden će pronaći adekvatno mesto na kome će 15. oktobra odgovarati direktno glasačima, kao što je uradio više puta tokom proteklih nedelja. Pošto je predsednik odbio susret 15. oktobra, nadamo se da će Komisija debatu Tramp-Bajden pomeriti na 22. oktobar, kako predsednik ne bi mogao da izbegne odgovornost. Glasači treba da dobiju šansu da ispitaju oba kandidata, direktno. Svaki predsednički kandidat je to radio od 1992. godine i bila bi sramota da Donald Tramo bude prvi koji je to odbio", navodi se u saopštenju.

Kada je objavljeno da je Tramp zaražen koronom, Bajden je predložio da se ne održi druga runda debata, ali je istakao da će se suočiti sa suparnikom kada stručnjaci procene da je situacija bezbedna.

Kejt Bedingfild, menadžerka kampanje Džoa Bajdena, rekla je da Tramp ne pravi kalendar debata već Komisija zadužena za to.

"Prihvatili smo tri datuma - 29. septembar, 15. i 22. oktobar, i to u junu. Tramp je danas odlučio da se povuče sa debate zakazane za 15. oktobar. Njegovo nerazumno ponašanje mu ne daje za pravo da prepravlja kalendar i bira datume koji mu odgovaraju. Radujemo se učestvovanju u finalnoj debati, zakazanoj za 22. oktobar. Donald Tramp može da se pojavi ili da otkaže ponovo. To je njegov izbor", navela je.

Kurir.rs