Foto: EPA/Jose Pazos

pandemija

BORBA PROTIV KORONE: Žena u Meksiku obolela i od kovida-19 i od gripa, Italija, Velika Britanija i Slovačka spremaju nove mere

Jedna pedesetčetvorogodišnja žena postala je prva osoba u Meksiku koja je istovremeno zaražena Kovidom-19 i obolela od gripa A(H1N1), javile su sinoć meksičke vlasti.

Planeta

Ona ima autoimuine bolesti, bolovala je od raka i gojazna je i ima hronično plućno obolenje, rekao je Hoze Luis Alomia, direktor odelenja za epidemiologiju u ministarstvu zdravlja na redovnoj konferenciji za novinare.

Pacijentkinji su se pojavili simptomi krajem septembra zbog kojih je hospitalizovana u Nacionalnom institutu za ishranu. Lekari ocenjuju da je njeno stanje stabilno.

Meksiko je četvrta najpolgodjenija zemlja u svetu korona virusom sa, ;prema najnovijim zvaničnim podacima, 83.781 smrtnim slučajem i oko 817.503 zaražena.

foto: EPA / Jose Pazos

NEMAČKA

U Nemačkoj je od virusa kovid-19 obolelo još 2.467 osoba, objavio je danas Institut za infektivne bolesti Robert Koh.

U poslednja 24 sata, od vurusa je preminulo šest osoba, prenosi Rojters.

Kako se navodi, od početka pandemije u Nemačkoj je obolelo 325.331, a preminulo 9.621 osoba.

KINA

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je danas da je u toj zemlji od virusa kovid-19 obolela još 21 osoba, dok je otkriveno i novih 32 asimptomatskih slučajeva.

Kako je navedeno, najveći broj novoobolelih su uvezeni slučajevi, prenosi Rojters.

U gradu Kingdao, u kojem živi devet miliona stanovnika, otkriveno je šest slučajeva korona virusa, od kojih je najveći broj povezan sa jednom bolnicom koja je zbog toga stavljena u karantin.

Kako se navodi, i hitna služba centralne bolnice je stavljena u karantin, kao i stambene zgrade u kojima žive zaraženi.

Od početka epidemije korona virusa u toj zemlji, krajem prošle godine, obolelo je ukupno 85.578 osoba, od čega je preminulo njih 4.634.

foto: Profimedia

VELIKA BRITANIJA

U Velikoj Britaniji danas bi trebalo da budu saopštene nove restriktivne mere koje će se uvesti radi suzbijanja virusa kovid-19.

To će biti odlučeno nakon današnjeg sastanka premijera Borisa Džonsona sa Komitetom za vanredne situacije Kobra, kako bi se uvele nove mere, a odluku će saopštiti popodne na konferenciji za novinare, prenosi BBC.

Kako se navodi, očekuje se da nove mere budu uvedene u regionu Liverpula, u kome je u toku prošle nedelje zabeležena stopa oboljevanja 600 na 100.000, dok je u Engleskoj prosek 74 na 100.000.

Pretpostavlja se da će biti uvedena tri stupnja upozorenja - srednji, visoki i veoma visoki, međutim gradonačelnik Stiv Roteram kaže da još ništa nije dogovoreno.

foto: Profimedia

ITALIJA

Zbog nedavnog porasta broja novozaraženih, Italija se sprema da uvede nove restrikcije protiv kovid-19, uključujući i zabranu privatnih zabava, saopštio je u nedelju italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca.

Speranca je u intervjuu za TV RAI rekao da Italija mora da uvede nove restrikcije zbog kovid-19 kako bi sprečila ponovno širenje epidemije i uvođenje mera karantina, prenosi Rojters.

Italijanski ministar zdravlja je rekao da je predložio da budu uvedene zabrane na privatne zabave, za decu i odrasle, dok bi radno vreme kafića i restorana moglo da bude skraćeno.

Osim toga, moguće je i uvođenje mera koje se odnose na sportove koji podrazumevaju fizički kontakt i u kojima nošenje maski nije moguće, rekao je Speranca, ali nije izneo više detalja.

Nove mere protiv kovid-19 biće u ponedeljak razmotrene s regionalnim vlastima, a dekret u kojem će one biti iznete, premijer Djuzepe Konte mogao bi da potpiše istog tog dana uveče, rekao je Speranca.

On nije isključio mogućnost uvođenja mera karantina u budućnosti, ukoliko situacija to bude zahtevala, ali sada to nije slučaj.

U Italiji je u petak prvi put od marta potvrđeno više od 5.000 novih slučajeva kovid-19, a dnevni porast broja novozaraženih je i nakon toga ostao isti. Broj smrtnih slučajeva od posledica bolesti je, međutim, manji nego na vrhuncu pandemije u zemlji u martu i aprilu.

Prošle srede vlada Italije uvela je obavezno nošenje maski i na otvorenom.

foto: Profimedia

SLOVAČKA

U Slovačkoj će od četvrtka stupiti na snagu nove mere protiv kovid-19, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji, prenosi TASR.

Počev od 15. oktobra, u Slovačkoj će stupiti na snagu nove mere protiv korona virusa. Nošenje zaštitnih maski sada će biti obavezno i na otvorenom prostoru.

Jedini izuzetak biće prostor izvan naseljenih mesta, ako je reč o članovima porodice ili ljudima koji se nalaze na međusobnoj udaljenosti većoj od pet metara.

Masovni događaji i okupljanja građana biće zabranjeni. Održavanje vrhunskih sportskih događaja biće izuzeto od ove zabrane, ali će igrači morati da se testiraju na korona virus, dok će utakmice biti bez publike.

Restorani će smeti da služe samo upakovane obroke koje će mušterije moći da jedu isključivo napolju.

Teretane, velnes centri, akvaparkovi, bazeni i saune biće zatvoreni. Prehrambene prodavnice moraće da izdvoje vreme u periodu između 9.00 i 11.00 za kupovinu građana starijih od 65 godina. Broj mušterija u prodavnicama i tržnim centrima biće ograničen na jednu osobu na 15 metara kvadratnih.

Srednje škole će preći na onlajn održavanje nastave.

Nove mere biće na snazi sve dok prosečan dnevni broj novozaraženih tokom sedam dana ne padne ispod 500.

U Slovačkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.054 novih slučajeva kovid-19, a od početka pandemije skoro 20.000. Od posledica kovid-19 do sada je preminuo 61 pacijent, a novi smrtni slučajevi nisu zabeleženi od poslednjeg preseka.

Kurir.rs/Tanjug/Beta