Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

UPOZORENJE

PACIJENTI OD 21 DO 91 GODINE: Korona ne bira uzrast! Veliki porast broja teško obolelih na VMC Karaburma

Društvo

Lekar Ivo Udovičić iz VMC "Karaburma" upozorio je večeras na porast teško obolelih od korona virusa zbrinutih u toj vojno zdravstvenoj ustanovi i precizirao da su pacijenti svih uzrasta - najmlađi ima 21. a najstariji 91 godinu.

"Kada prođete kroz grad vidite da ljudi epidemiju ne shvataju obziljno da misle da se to dešava nekome daleko. Zaboravljaju da smo pre dva meseca i sami prolazili kroz ono kroz šta danas prolazi region", rekao je Udovičić za Tanjug.

Prema rečima doktora Udovičića, trenutno je u bolnici Karaburma 40 pacijenta, od koji osam u jedinici intenzivne nege.

"To su najteži pacijenti, čiji su životi ugroženi za koje se borimo svakoga minuta tokom 24 časa. I ostali imaju teške pneumonije i svako je kandidat za intenzivnu negu ako mu se stanje ne popravi", rekao je on.

Kako Udovičić kaže, na odeljenju intenzivne nege, su uglavnom stariji pacijenti a to, dodaje, znači da su oni i dalje najugroženiji.

Pre šest dana u bolnici je bilo šest, sedam pacijenata, ali je u poslednjih desetak dana njihov broj počeo da raste, samo juče je u bolnicu primljeno 10 novih i to su sve pacijenti sa teškom obostranom pneumonijom, naveo je Udovičić.

Lekar je upozorio na to da u bolnici očekuju veliki priliv pacijenta, posmatrajući kretanje epidemije.

Spremni smo za prihvat velikog broja pacijenata, naša bolnica ima 135 kreveta sa intezivnom negom na kojoj ima 15 kreveta, uz mogućnost proširenja, rekao je Udovičić.

Vremenski uslovi nam ne idu u prilog jer doprinose transmisiji virusa, situacija je daleko složenija nego što je bila pre samo dve nedelje, kazao je lekar sa VMC.

"Samo mesec dana kada bi se pridržavali propisanih mera bio bi kraj epidemiji i završili bi sa koronom, jer bi prekinuli lanac", rekao je Udovičić i dodao da nošenje maske, držanje distance i pranje ruku predstavlja zaštitu od 95 odsto od korona virusa.

(Kurir.rs/Tanjug)