Foto: Profimedia, Facebook

zagreb

NAPADAČ NA ZGRADU HRVATSKE VLADE ISTRAŽIVAO KUDA SE KREĆU PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ: Evo šta je policija pronašla na njegovom računaru

Danijel Bezuk, napadač na zgradu Vlade Hrvatske koji je teško ranio jednog pripadnika obezbeđenja, intenzivno je na svom računaru duže vreme pregledao informacije o hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, ali i predsedniku Zoranu Milanoviću.

Hrvatska

Prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, policija je na njegovom računaru pronašla tekstove, ali i fotografije sa kancelarijama vlade i predsednika, lokacijama tih objekata, rutama kojima se do njih dolazi i redovnim aktivnostima predsednika i premijera, saznaje Jutarnji list.

Kako se navodi, najverovatnije su upravo na tim saznanjima iz istrage, ali i snimcima nadzornih kamera sa obližnjih zgrada, zasnovane i nedavne kategoričke tvrdnje iz vlade da je meta napada najverovatnije trebalo da bude Plenković. Cilj napadača, po svemu sudeći, bio je da se probije u zgradu vlade sa oružjem.

On je krenuo prema ulazu, ali kada su se tu pojavili pripadnici policije, promenio je plan i odmah zapucao. Upravo rekonstrukcija Bezukove komunikacije preko društvenih mreža i iz oduzetih mobilnih telefona i verovatno personalnog računara, najvažniji su krak istrage, na kojoj od ponedeljka združeno rade policija, SOA i Državno tužilaštvo.

Na istrazi napada koji je Plenković u sredu okarakterisao kao teroristički čin paralelno radi niz timova, a s obzirom na to da je Danijel Bezuk kraće vreme boravio u Nemačkoj, gde mu radi jedan od braće, putem međunarodne pravne pomoći zatražena je i pomoć nemačke policije.

Kurir.rs/Tanjug