Najfudbalskije selo u Nemačkoj

BILI SMO NA MESTU GDE JE SVE POČELO: Kurir u Hofenhajmu, na starom stadionu i rodnom selu Ditmara Hopa!

Naš izveštač posetio je fudbalsku akademiju i teren gde je počela istorija večerašnjeg protivnika Crvene zvezde u Ligi Evrope.

Fudbal

Hofenhajm je selo od 3.200 stanovnika iz nemačke pokrajine Baden Virtenberg. Iz tog mesta dolazi i večerašnji protivnik Crvene zvezde u Ligi Evrope, istoimeni klub Hofenhajm.

foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

Izveštač Kurira juče je bio na velelepnoj "Rajn Nekar Areni" stadionu kapaciteta 30.000 ljudi, koji se ne nalazi u Hofenhajmu, već u obližnjem gradiću Zinshajmu. Tragom istraživača otišli smo do mesta odakle je sve poteklo, do sela iz kojeg je rodom Ditmar Hop, gazda Hofenhajma i osmi najbogatiji Nemac, vlasnik čuvene softverske kuće SAP.

foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

Hofenhajm je pravo nemačko mesto, može se reći da ima onu germansku dušu. Uske planinske uličice, sa nekoliko prodavnica i crkvom. Ljudi ne preterano znatiželjni prema došljacima iz Srbije, niti previše raspoloženi za priču prema strancima.Ogledalo mesta je fudbalski klub Hofenhajm, stari stadion i akademija fudbala u kojoj treniraju dečaci od sedam do 18 godina.

Ekipa radnika koja menja travu na stadionu nije bila preterano oduševljena posetom srpskih novinara. Za priču nisu bili raspoloženi, gledali su da nas ispoštuju tek toliko da uradimo posao zbog kojeg smo došli, a onda da nas isprate kako bi mogli da nastave da rade svoj posao.

foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

Fudbalski klub Hofenhajm nastao je posle Drugog svetskog rata spajanjem gimnastičkog društva "Turnferajn Hofenhajm" i fudbalskog kluba "Fusbalferajn Hofenhajm". Otuda i godina osnivanja gimnastičkog društva 1899. u grbu sadašnjeg kluba.

Do devedesetih godina prošlog veka klub je osmoligaš u Nemačkoj, u amaterskom rangu. Procvat nastaje ulaskom Ditmara Hopa u klub, čoveka rođenom u Hofenhajmu. Za svega nekoliko godina Hofenhajm preskače rangove takmičenja, a 2007. stižu do čuvene Cvajte, koju završavaju na drugoj poziciji, na opšte iznenađenje nemačke javnosti. Ispred njih bila je samo Borusija Menhengladbah.

foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

Otada, pa do sada Hofenhajm beleži samo uspeheu Bundesligi, ako se izuzme sezona 2012/2013 kada su se ispadanja iz Bundeslige spasli pobedom nad Kajzerslauternom u baražu. Otada, pa do sada traje procvat kluba krunisan 2018. godinom kada su izborili plasman u Ligu šampiona. Ove sezone igraju Ligu Evrope sa jasnim ambicijama da budu prvi u grupi.

foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

Treba pomenuti i poznata imena iz sveta fudbala koja su igrala za Hofenhajm. Tu je evropsku karijeru počeo Brazilac Firmino, danas napadač Liverpula, njegov zemljak Luis Gustavo nemački reprezentetivci Timo Hildebrand i Andreas Bek, Senegalac Demba Ba, nekadašnji napadač Partizana iz Gane Prins Tejgo, bosanski fudbaler Vedad Ibišević...

foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

Od Srba dres Hofenhajma danas nosi reprezentativac Mijat Gaćinović, a pre nekoliko sezona za ovaj klub igrao je i Filip Malbašić, nekadašnji fudbaler Vojvodine, Partizana i Rada.

Aleksandar Radonić / Kurir sport