Foto: Printscreen/Facebook

ŽIVOTNA PRIČA

NIKO NE MOŽE DA PRETPOSTAVI KOLIKO GODINA IMA! ZUBI POČELI DA JOJ ISPADAJU SA 20: Tifani saznala da ima retku BOLEST na OVAJ NAČIN

Život

Tifani Vedekajnd (43) iz Ohaja tokom odrastanja shvatila je da se razvija drugačije od ostalih vršnjakinja.

Ona je visoka samo 134 centimetra, ali tek je u svojim dvadesetima primetila da nešto stvarno nije u redu.

"Kada su mi kosa i zubi ispadali u dvadesetima, doktori su se zabrinuli", otkrila je. Međutim, tek kada je njen brat Čed razmišljao o proširenju porodice sa svojom partnerkom se podvrgnuo testiranju kako bi video ima li genske bolesti koje može preneti svojoj deci, saznali su istinu.

Test je pokazao da Tifani i Čed imaju redak sindrom "Hutchinson-Gilford", odnosno – progeriju. Reč je o jednoj od najređih bolesti na svetu, a prouzrokovana je neispravnim genom s majčine strane. Samo 179 ljudi na svetu boluje od progerije te im je ona uglavnom dijagnostifikovana pre druge godine života, a njihov životni vek u proseku iznosi 15 godina.

Nažalost, njen brat Čed nije bio te sreće te je ovoj opakoj bolesti podlegao 2012. godine, s 39 godina. Njegova sudbina Tifani je nadahnula da živi punim plućima jer, kako kaže, ima sreće što je još uvek ovde.

"Starim mnogo brže od svih ostalih i da budem iskrena, nisam sigurna zašto sam toliko dugo živela i nadživela druge ljude s progerijom", iskrena je Tifani, koja smatra da su joj u tome pomogle dobra briga o zdravlju i joga. Tifani ipak ima mnoštvo drugih karakteristika progerije, poput klasično uskog lica, manje donje vilice, dugog nosa i visokog glasa.

Takođe stari znatno brže od proseka te ima preuranjene bore. Zbog svog izgleda često dobija i negativne komentare od drugih ljudi. Dok neki uočavaju njenu visinu i neobičan izgled, drugi je, pak, mešaju s detetom.

Kurir.rs/K.Đ/TheSun