Foto: Printscreen

parcijalne izmene ne mogu dovesti do reda

DODIK: Samo sveobuhvatna reforma pravosuđa je prihvatljiva za Srpsku

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je za Republiku Srpsku jedino prihvatljiva sveobuhvatna strukturna reforma pravosuđa, koju je svojevremeno dogovorio i potpisao sa tadašnjom visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton.

Bosna i Hercegovina

Dodik je ocenio da se samo tako mogu postići rezultati i doći do konačnog reda u pravosudnom sistemu.

On je istakao da parcijalne izmene, kako to predlaže šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, ne mogu dovesti do reda u pravosudnom sistemu.

"Vraćanje poverenja javnosti u pravosuđe, za koje se i mi zalažemo, a o kojem govori Satler, nije moguće samo izmenom Zakona o Visokog sudskom i tužilačkom savetu (VSTS)", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ako već evropske strukture ulažu sredstva u VSTS BiH, kako je to naveo Satler, onda bi neko mogao da izvede zaključak da presudan uticaj na pravosuđe u BiH dolazi upravo iz međunarodnih struktura.

"Nas to može navesti na razmišljanje zašto bi ih mi uopšte više finansirali", kazao je Dodik.

On je naglasio da je bilo kakva supervizija u ovoj oblasti u BiH neprihvatljiva i nedopustiva, te da pravosuđe u BiH treba reformisati u celini i osloboditi ga od finansiranja spolja.

"Samo u tom slučaju imaćemo svoj pravosudni aparat, koji će odgovarati građanima koji ga plaćaju, lišen bilo kakvih uticaja sa strane", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johan Satler izjavio je juče da je razočaran izostankom napretka BiH na evropskom putu, posebno u oblasti pravosuđa.

Kurir.rs/Beta