sahrana u nedelju

UPOKOJENI MITROPOLIT PRENET NA CETINJE: Po vlastitoj želji biće sahranjen u hramu u Podgorici (FOTO)

Sahrana je u nedelju, a dotad će zvona na svim hramovima u Crnoj Gori zvoniti triput dnevno - u 10, 12 i 16 časova

Društvo
> 14:04h

Mitropolit Amfilohije upokojio se jutros u 8.20 časova u Podgorici a u toku su pripreme za prenos zemnih ostataka upokojenog mitropolita na Cetinje posle čega će prema sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Tim povodom oglasila se i Mitropolija sledećim rečima: Blaženopočivši mitropolit će danas u toku dana biti prenijet na Cetinje i u Cetinjskom manastiru će sutradan, 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog u 9 časova biti služena Sveta Zaupokojena Liturgija.

Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu gdje će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Grob u kojem će počivati mitropolit pripremljen za njegovog života

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen u nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej, saopštio je danas Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Mesto sahrane je, navodi se, bila njegova želja, a grob u kojem će počivati mitropolit prpremljen je za njegovog života. Do sahrane mitropolita u svim pravoslavnim hramovima u jednakim razmacima zvoniće zvona, a u nedelju na dan sahrane u svim manastiramo, gde je to moguće, biće služene liturgije i održan pomen.

Upokojeni mitropolit stigao na Cetinje

foto: Kurir

U Hramu će biti sve do nedelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija kojom će načalstvovati Njegova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih Crkava. Nakon Liturgije će biti služeno opijelo i obavljena sahrana.

foto: Kurir

Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Molitva u podgoričkoj bolnicifoto: Kurir

U subotu, na Lučindan, 31. oktobra, treba opet oglasiti zvona sa parohijskih i manastirskih hramova, i to: poslije Liturgije (gdje se ona služi ili u 10 časova, gdje se ne služi), u podne i nakon večernje službe (ako se ne služi, onda u 16 časova). Nakon večernjih službi opet treba održati pomen, a sveštenici da se obrate prigodnim besjedama.

Narod se okupio ispred bolnice da oda poštu i isprati mitropolita

Sahrana u nedelju u Podgorici

U nedelju, 1. novembra u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biće služena Sveta zaupokojena Liturgija sa početkom u 9 časova, nakon koje bi bio održan pomen mitropolitu, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na ovaj način uzeli molitvenog učešća u opijelu i sahrani mitropolita Amfilohija. Obaveštavamo da će sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u Hramovima, a vjerni narod će moći u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu, saopštila je Mitropolija.

(Kurir.rs)