Foto: Profimedia/Kena BETANCUR/AFP

ništa još nije gotovo

JOŠ TRAJE PREBROJAVANJE GLASOVA U 5 KLJUČNIH DRŽAVA U AMERICI: Rezultati u jednoj od njih bi mogli da budu presudni

Prebrojavanje glasova pristiglih poštom još uvek traje u pet država ključnih za osvajanje neophodnih 270 elektorskih glasova.

Planeta
> 10:45h

Za sada, prema projekciji CNN-a, kandidat demokrata Džo Bajden vodi u odnosu na republikanskog kandidata Donalda Trampa sa 253 naspram 213 elektorskih glasova, a glasovi u jednoj od pet država mogli bi da budu presudni.

Ostalo je da se prebroje glasovi u Arizoni, Džordžiji, Nevadi, Severnoj Karolini i Pensilvaniji.

CNN navodi da glasovi koji pristižu poštom utiču dosta na ishod glasanja, pre svega u državama u kojima je Tramp vodio zbog toga što je dosta Bajdenovih pristalica glasalo na taj način iz straha od širenja korona virusa.

Kako se navodi, države broje ove različite glasove na različite načine, a neke države prvo obrade prevremene glasačke listiće, dok ih druge čuvaju za kraj.

Taj fenomen, poznat kao "plava smena", česta je na američkim izborima i to je razlog zašto Tramp tvrdi da onaj ko izgleda da je pobedio u izbornoj noći treba da bude pobednik.

Dodaje se da glasački listići u Severnoj Karolini i Pensilvaniji mogu da stižu danima nakon izbora, sve dok imaju poštanski žig na kome piše 3. novembar, datum kada su izbori održani.

Kurir.rs/Tanjug