VELIKI PROBLEM

TREBA DA NAS JE SRAMOTA! Tuđe čuvamo, a SVOJE UNIŠTAVAMO: Srbija među najzagađenijima zbog NEMARA građana (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo

Međunarodni ekspert za strateško planiranje u oblasti životne sredine, Dušan Vasiljević, istakao je da je stanje životne sredine prava slika našeg odnosa prema životu.

- Odnos prema sredini je društvena kategorija. Mi pokazujemo nezrelost, i naša okolina je proizvod našeg delovanja. Država je sistem, i zaštita je sistemsko rešenje. Pravila se određuju zakonom, a mi svi treba da razumemo zašto se za nas traži zaštita sredine. Ovo što se kod nas dešava je rezultat nemara. Ljudi ne shvataju da svaka društvena promena se prelama na privredi, koja je nosilac razvoja ali i proizvodi negativne posledice.

Opšta je činjenica da Srbi kada odu u inostranstvo i te kako vode računa gde će baciti đubre, dok to ovde nije slučaj, što je posebno sraman čin.

Svojim delovanjem mi zagađujemo našu okolinu, a da čak nismo ni zabrinuti zato.

Poseban problem u našoj zemlji predstavlja grejanje, te je tokom zimskog perioda vazduh u Srbiji posebno zagađen.

- Mi smo siromašna zemlja, ali kod aerozagađenja je ovako jer se nije na vreme prelazilo sa lignita na druge izvore. Kako ćemo sada ljudima reći da više ne može da loži peć, ali mu treba ponuditi drugo rešenje - zaključio je Vasiljević.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU