Foto: Promo

Šta sve može vaš mobilni telefon, a da to niste znali

Društvo

Prisetite se svog prvog mobilnog telefona. Nešto starije generacije sigurno će se setiti nekog starog modela koji verovatno nije imao čak ni kameru. Mogli ste ga koristiti za pozive i poruke i tada je to bilo ultimativno čudo tehnologije, a sigurno se sa nostalgijom prisećate i popularne ''zmijice'' i sličnih, starih igara. Ipak, mobilni telefoni su u međuvremenu evoluirali do takvih razmera da sada sa punim pravom nose naziv pametni uređaji. Poseduju mnoštvo funkcija, sa kojima nam priskaču u pomoć u najrazličitijim situacijama. U njemu su nam kalendar, vremenska prognoza, navigacija, elektronska pošta, kalkulato i mnoštvo drugih aplikacija od kojih većinu koristimo svakodnevno. Ukratko, mobilni telefon je postao naš lični asistent.

Međutim, mobilni telefoni mogu još mnogo toga, a da većina nas toga nije ni svesna. Možda ste se našli u problemu koji bi vaš pametni telefon sa lakoćom rešio, samo niste znali da on i to može. Pored često korišćenih aplikacija za komunikaciju, obradu fotografija, slušanje muzike, postoji i mnoštvo veoma zanimljivih i korisnih aplikacija koje iskustvo korišćenja ovih uređaja podižu na viši, neprocenjivi nivo. Predstavljamo vam 5 korisnih stvari za koje možda niste znali da vaš pametni uređaj može da posluži:

1. Photo Scan i Helmut Film Scanner – Ovo su aplikacije koja će vam pomoći da stare fotografije i negative sačuvate od zaborava tako što ćete ih digitalizovati. Sliku ili negativ skenirate, te je aplikacije pretvaraju u digitalnu kopiju, a čak postoje i opcije da napravite korekciju negativa u boji.

2. ClipDrop – Aplikacija služi za kopiranje i lepljenje između zasebnih uređaja, a postupak je krajnje jednostavan. Skenirate dati prizor, a aplikacija izdvoji predmet sa slike uklanjanjem pozadine, te ga posle toga možete nalepiti na neku tačku na ekranu računara ili nekog drugog povezanog uređaja.

3. Duolingo – Upotrebom ove aplikacije korisnici mogu besplatno učiti većinu stranih svetskih jezika. Kursevi korisnicima nude postepeno usvajanje reči i rečenica koje prevode s jezika koji znaju na onaj koji uče i obrnuto, slušanjem i izgovaranjem reči i drugim sličnim metodama.

4. Google Goggles – Aplikacija za pretragu informacija prema slici, a uz ovu aplikaciju dovoljno je da fotografišete ono što vas zanima i dobijete sve informacije o tome.

5. Mobilni novčanik – Aplikacija koja uz NFC tehnologiju omogućava izuzetno jednostavan način beskontaktnog plaćanja. Nakon instaliranja novčanika banke potrebno je da dodate svoju fizičku karticu u aplikaciju, a ona će biti pretvorena u zamensku digitalnu karticu. Kada dođete do kase, jednostavno prislonite vaš mobilni telefon na POS uređaj i plaćanje je bezbedno obavljeno u trenu, a uz mobilne novčanike ne morate više ni pamtiti PIN kod jer se potvrda plaćanja vrši biometrijski, skeniranjem otiska prsta/prepoznavanjem lica, ili kodom za otključavanje telefona.

foto: Promo

Prednost modernih digitalnih tehnologija je tome što nam uveliko olakšavaju život, štede vreme i novac. Već danas preuzmite neku od ovih aplikacija i započnite neko novo korisno iskustvo. A ako se odlučite za plaćanje mobilnim novčanikom, podsećamo vas da do kraja novembra možete iskoristiti i dodatne pogodnosti jer vam Mastercad poklanja 600 RSD nazad na vaš račun ukoliko izvršite najmanje tri plaćanja u ukupnom iznosu od minimalno 1000 RSD kroz aplikaciju mobilnog novčanika OTP, NLB, AIK ili Raiffeisen banke, kao i putem Apple Pay aplikacije ProCredit i OTP banke.

Foto: Promo