Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

istraživanje

BRITANCI OBJAVILI DOBRE VESTI! Ako ste nedavno preležali PREHLADU, možda ste razvili ANTITELA NA KORONU! Evo kad se to dešava

Život

Naučnici su nedavno izašli sa zanimljivom teorijom u javnost, a to je da bi obična prehlada nogla da pruži određen nivo zaštite od korona virusa. Naime, antitela koja ostaju u krvi nakon što se oporavimo od prehlade, mogu da uspešno da bore protiv virusa kovida-19, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji.

Naučnici sa Instituta Francis Crick i Univerziteta London došli su do ovog podatka nakon što su razvili visoko osetljiv test na antitela na kovid.

Prilikom poređenja testova krvi zaraženih pacijenata s uzorcima krvi osoba koje nisu zaražene otkrili su da neki od zdravih učesnika testiranja u sebi već imali antitela koja mogu da napadnu virus SARS-CoV-2, bez obzira na to što nikad do tada nisu bili zaraženi.

foto: Profimedia

Ova pojava objašnjena je time da su se njihova antitela formirala zbog izlaganja drugim virusima koji imaju strukturnu sličnost s korona virusom. Kako bi dodatno proverili svoje otkriće, proučili su još 300 uzoraka krvi koje su prikupili i pre izbijanja pandemije, odnosno uzorke krvi koji su prikupljeni u periodu između 2011. i 2018. godine.Od navedenih 300 uzoraka, uzorak svake dvadesete odrasle osobe formirao je antitela koja su reagovala i na virus SARS-CoV-2, a najviše ih je pronađeno u uzorcima dece u između šest i 16 godina.

"Deca imaju najviše ovakvih antitela jer su sklonija većem izlaganju drugim sojevima korona virusa, a to objašnjava i zašto su manje ranjiva na teži oblik bolesti Kovid-19", objasnio je autor studije Kevin Ng.

Šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, koji je ključan za ulazak virusa u zdravu ćeliju, sastoji se od dva dela, S1 i S2. Dok je S1 zadužen za vezivanje za ćeliju, S2 mu omogućava da u nju i uđe. Studija je pokazala da su S2 delovi novog korona virusa slični u strukturi virusima obične prehlade, što formiranim antitelima pomaže u borbi i protiv Kovida-19.

Ipak, ovo otkriće zahteva kompleksnija istraživanja, pa je u toku i opsežnija studija koju sprovode dva fakulteta Univerziteta u Londonu.

foto: EPA/Julien de Rosa

BONUS VIDEO

kurir.rs/blicžena