Foto: Starsport©

bravo

VELIKI GEST SLAVNOG SPORTISTE! Raduljica jednim potezom pokazao koliko voli Srbiju, a evo šta je uradio za srpsku kulturu!

Pop kultura

Proslavljeni košarkaš Miroslav Raduljica odlučio je da otkupi drugi tiraž knjige "Gvozdeni puk" kako bi ona došla do što većeg broja ljudi. Vest o ovome podelio je preko društvenih mreža njen autor, novinar Darko Nikolić.

- Miroslav Raduljica toliko voli Srbiju i njenu istoriju da je rešio da pomogne. Javio mi se i drugo izdanje moje besplatne knjige "Gvozdeni puk" više neću slati širom planete od sopstvenog novca (kad i koliko uspem da odvojim), već je on pokrio sve te buduće troškove - napisao je Nikolić na Tviteru.

foto: Kurir Štampano

Roman je nastajao više od tri godine. Zahvaljujući Ministarstvu odbrane, autoru je omogućen pristup Vojnom arhivu, inače dostupnom samo vojnim licima i naučnim radnicima. Pored tamošnjih dragocenih dokumenata, podatke za roman pronalazio je i u muzejima, drugim arhivima po Srbiji, dnevnoj i periodičnoj štampi s početka 20. veka, kao i u privatnim zbirkama potomaka. Gvozdeni puk bila je jedinica mobilisana u topličkom kraju, od 1912. do 1918. izvela je nestvarne podvige boreći se u dva balkanska i Prvom svetskom ratu. Iz Prokuplja je krenulo oko 4.500 mladića, a njih 255 je za junačko držanje dobilo najveće odlikovanje - Karađorđevu zvezdu s mačevima. U puku je bilo i 566 vojnika odlikovanih Zlatnom, te 426 Srebrnom medaljom za hrabrost.

Kurir/ Foto: Starsport