Foto: Profimedia/Stanislav Krasilnikov/TASS

napuštaju svoje domove

JERMENSKE PORODICE NAPUŠTAJU KARABAH Razočarani su u svoju vladu i Rusiju: Sporazum o prekidu sukoba bacio nas je na kolena VIDEO

Kamion natovaren nameštajem zaustavio se pored česme na uskom planinskom putu, pored njega sumorna lica članova jedne jermenske porodice, koja je nakon potpisivanja moskovskog mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana, napustila Nagorno-Karabah i putuje ka Sotku, gradu na istoku Jermenije.

Planeta

Oni su ozlojeđeni i ljuti i na vladu u Jerevanu, ali i na Rusiju, koja je posredovala u potpisivanju sporazuma za koji kažu da ih je bacio na kolena, preneo je francuski dnevnik Liberasion.

Pravoslavni Jermeni dolaze u manastir Dadivank da poslednji put upale sveću i pomole se Bogu da sačuva njihovu svetinju pre nego što cela oblast, ali i sve jermenske pravoslavne crkve i manastiri u Nagorno-Karabahu ne budu predati u ruke Azerbejdžana, njihovog neprijatelja.

Među retkima koji neće napustiti Nagorno-Karabah je starešina manastira Dadivank, otac Hovhanes.

"Učestvovao sam u oslobađanju ovog manastira u aprilu 1993. godine, a sada su ponovo žrtvovani naša kultura, naša istorija, jermenska duše i hiljade jermenskih života. Ja nikuda ne idem, neću prepustiti manastirTurcima. Rusija nije smela ovo da dozvoli", rekao je otac Hovhanes, preneo pariski Mond.

Svi građani Jermene duboko su pogođeni i razočarani vešću o mirovnom sporazumu, ne žele da ostanu u Nagorno-Karabahu kada Azerbejdžan bude preuzeo kontrolu nad tom teritorijom i masovno napuštaju svoje kuće i odlaze put Jermenije.

AP je objavio da Jermeni koji žive u gradu Karvačar čak pale svoje kuće i odlaze, kao i da većina smatra da svet ništa nije učinio za njih, pa čak ni Rusija, tradicionalni saveznik Jermenije.

Kurir.rs/Tanjug