Foto: EPA Andy Rain

Završni masters

O ŠANSAMA ZA POLUFINALE IZ PERSPEKTIVE 2. KOLA ATP WTF LONDON 2020: Da li je već jasno ko su kandidati za trofej u Londona?

Tenis
> 16:38h

Šta je potrebno da već danas i sutra budu poznati svi polufinalisti završnog ATP Mastersa u Londonu?

Pred početak mečeva drugog kola singla na završnom ATP Mastersu u Londonu, situacija bi trebala da postane jasnija – ali nije isključeno da će neka iznenađenja dovesti do toga da će plasman u polufinale biti neizvestan do samog kraja poslednjeg kola takmičenja po grupama Tokio 1970 i London 2020.

U grupi u kojoj se danas igra, London 2020, Rafael Nadal će se danas kvalifikovati za polufinale, u slučaju da uspe da pobedi Dominika Tima u 2 seta, ili ako pobedi Tima bilo kojim rezultatom – a da pritom Rubljev pobedi Cicipasa. Drugi pobednik iz prvog kola, Dominik Tim, mogao bi već danas da „bukira“ svoje mesto u polufinalu ako dobije Nadala, a Cicipas bude bolji od Rubljeva – bez obzira na broj gemova ili setova koji bude bio potreban za ostvarenje tih pobeda.

U grupi Tokio 1970, u kojoj je drugo kolo na programu sutra, Novak Đoković bi mogao da obezbedi plasman u polufinale ako bude pobedio Medvedeva, a Švarcman načini veliko iznenađenje i pobedi Zvereva. Nešto komplikovaniji put do polufinala Novak bi mogao da ima u slučaju da Zverev pobedi Švarcmana u 3 seta – što zvuči dosta realno, s obzirom na oscilacije u igri mladog Nemca – a da naš as pritom dobije Rusa u „samo“ dva seta, što će biti veliki izazov – jer su se „mladi lavovi“ značajno afirmisali poslednjih sezona upravo pobedama protiv Novaka u Londonu, za šta će Medvedev sigurno imati posebne motive.

Medvedev bi mogao da prokrči put do polufinala u slučaju da sutra pobedi Novaka, a da pritom Zverev dobije Švarcmana – bez obzira na broj gemova i setova osvojenih u tim pobedama, a drugi način podrazumeva pobedu protiv Đokovića u 2 seta, dok bi svoj doprinos njegovom plasmanu u polufinale dao „El Pekinjo“ – pobedom nad Zverevom u 3 seta.

Po prikazanoj igri i navodima iz ovih proračuna – biće dosta teško da bilo koji igrač u Grupi London već danas obezbedi učešće u polufinalu, jer je sasvim moguće da Nadal i Rubljov ne ponove uspehe iz prvog kola. Kalkulacije koje bi pogodovale Đokoviću i Medvedevu za ulazak u polufinale već sutra su takođe dosta „oštre“, ali je jasno da je Novak taj koji će u ovom momentu odlučivati o tom među-uspehu, gde bi njegova pobeda učinila situaciju za ostale pretendente u grupi krajnje neizvesnom.

Po svemu sudeći, i da danas i sutra dobijemo barem (po) jednog učesnika polufinala u obe grupe, velika neizvesnost će pratiti Londonski masters i u trećem kolu takmičenja po grupama, a naročito u daljim fazama turnira.

Vuk Brajović / Kurir sport