Foto: AP/Majdi Mohammed, Youtube screenshot Televizija5 BiH

jasno

OSNIVAČ SDA DAO KLJUČAN SAVET BAKIRU ZA SPAS STRANKE: Skloni Sebiju sa svih partijskih funkcija!

Edhem Bičakčić, jedan od osnivača SDA i bivši premijer Federacije BiH, u intervjuu Federalnom radiju, dao je savet Bakiru Izetbegoviću kako spasiti SDA, nakon lokalnih izbora.

Bosna i Hercegovina

Smatra da je SDA pre svega kriva za ovaj krah bivših članova, odnosno neistomišljenika koji nisu uspeli da steknu uticaj u ovoj stranci, što je rezultiralo formiranjem novih partija.

"Nije isto kao 2000. godine kada smo izgubili od Alijanse. 2000. godine imali smo stvarni uspeh leve opcije, a danas su, zapravo, krug vodili pobunjenici SDA, oni disidenti koji nisu uspeli da steknu uticaj u SDA, i na kraju formirani Uspeh Naše stranke i SDP-a takođe stoji, ali nije bio presudan za ove izbore “, rekao je Bičakčić.

Istakao je da je sve počelo u vrijeme Sulejmana Tihića i da je to, uz ugušeni unutarstranački dijalog i kritičko mišljenje, najveći problem SDA.

"Prvo, mislim da bih trebalo da kažem svojoj supruzi da se povuče sa svih partijskih funkcija, u njenoj profesionalnoj karijeri se ne mešam u to, ali što se tiče partijskih funkcija, nema mesta za suprugu predsednika. Drugo, treba napraviti nove izbore za Kantonalni komitet u Sarajevu, gdje kriterijumi moraju biti takvi da predsednik i članovi Izvršnog odbora moraju biti kompetentne osobe sa referencama u dosadašnjem radu, sve ostalo bi bilo teško improvizirati. vrata za sve svoje neistomišljenike i voditi razgovore o njihovom povratku u maticu, uzimajući u obzir sve njihove kritičke prigovore. Ovo je mnogo lakše nego stvaranje ideoloških konglomerata sa SDP-om, DF-om. Četvrta mera je vrlo otvoreni razgovori o svim oblicima saradnja sa Platformom za napredak.To su nove snage na političkoj sceni i SDA ne može da se pretvara da ih ne vidi, kao da ne postoje, kao da je lekar Mirsad Hadžikadić nema šta da kaže i slično “, zaključio je Bičakčić za Federalni radio.

Kurir.rs/Klix.ba