Foto: Sportski savez Srbije

RAZGOVOR S POVODOM

ŠTEFANEK I MARINKOVIĆ ZA KURIR: Mali sajam sporta uspešno organizovan po “korona pravilima” širom Srbije!

Ostali sportovi

Sportski savez Srbije polako, ali sigurno sumira godinu na izmaku. Rezultati ćek biti predstavljeno, a do tad jedno je sigurno - od dolaska Davora Štefaneka i Gorana Marinkovića na čelo najmasovnije sportske organizacije na Balkanu širom Srbije održano je niz akcija.

foto: Sportski savez Srbije

Jedna od akcija koju organizuje Sportski savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a traje već devet godina je Mali sajam sporta. Opštine toga dana prezentuju kompletnu sliku sporta na svojoj teritoriji deci i mladima, koji imaju priliku da isprobaju šta god požele i odluče se da treniraju neki od sportova:

“Ako bar jedno dete nakon Malog sajma sporta počne da trenira, smatramo to uspehom. Veoma je važno da decu sklonimo sa ulica i od kompjutera, da ih navedemo da se fizički aktiviraju i nauče šta znači zdrav način života. Kroz sport se druže, pravilno razvijaju, uče da pobeđuju i da gube, uče poštovanje i fer-plej”, istakao je za Kurir predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek.

foto: Sportski savez Srbije

Ove godine akcija je sprovedena u Kuli, Bačkoj Planci, Vršcu, Somboru i Subotici, kao i u Vrnjačkoj Banji, Kruševcu, Kraljevu, Aleksincu i Novom Pazaru.

“Do ove godine praksa je bila da se Mali sajam sporta održi u pet opština širom Srbije i to u jesenjem periodu. U 2020. godini odlučili smo da taj broj dupliramo. Organizovali smo 10 sajmova, pet u prolećnom delu i pet u jesenjem. Ova godina je bila veoma specifična. Zato smo u jesenjem delu bili primorani da malo izmenimo koncept sajma. Zbog epidemiološke situacije organizovani su bez publike i ovim događajem pružili podršku sportistima i poslali poruku zajedništva u ovim teškim vremenima”, rekao je Štefanek.

foto: Sportski savez Srbije

Sportski savez Srbije i Ministarstvo omladine i sporta organizuju Mali sajam sporta, a na teritorijalnom sportskom savezu i lokalnoj samoupravi je da iz godine u godinu nastavi tradiciju organizovanja ovog događaja:

“Veoma nam je drago što smo komunikaciju i saradnju sa teritorijalnim sportskim savezima podigli na visok nivo. Imponuje da se kolege na lokalu sve više angažuju i oberučke prihvataju naše akcije, među kojima je i Mali sajam sporta. Prepoznali su pozitivne strane ove manifestacije. Ovo je odlična prilika da se klubovi prikažu, a deca pronađu svoje interesovanje. Zato i nastavljaju organizaciju sajmova u svojoj opštini, a imaju i punu podršku lokalne samouprave u tome”, istakao je generalni sekretar SSS Goran Marinković.

foto: Sportski savez Srbije

Kruna sportske godine je i Sajam sporta koji se održava poslednjeg vikenda u novembru u Beogradu. Ove godine zbog epidemije zarazne bolesti COVID-19 Sajam sporta bio je izmenjen, ali nije izostao:

“Nismo želeli da preskočimo ovu godinu. Sportisti i sportski radnici nisu prestali da postoje, rade i treniraju u otežanim uslovima i zato im je ove godine podrška i pomoć još potrebnije. Zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta, ministrom Vanjom Udovičićem, organizovan je Sajam sporta u oktobru, na atletskom stadionu Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta u Košutnjaku uz poštovanje propisanih epidemioloških mera. Učešće su uzeli granski sportski savezi, prisustvovali su predsednici i generalni sekretari sa istaknutim sportistom. Zajedno sa krovnim institucijama u srpskom sportu poslali smo poruku zajedništva i podrške. Predsednik Štefanek i ja smo obišli kolege iz saveza, porazgovarali sa njima, a za kraj je direktor Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta Goran Bojović održao kratko predavanje u vezi testiranja na COVID-19 za sportiste i skrenuo pažnju na najvažnije detalje o ovoj bolesti”, rekao je Marinković.

Štefanek i Marinković su se složili da sport ne sme da stane i nadaju se da će 2021. godina doneti mnogo pozitivnih stvari i da ćemo u novembru imati priliku da uživamo u Sajmu sporta, u prezentaciji sportskih uspeha bez ograničenja i stega.

G. A. / Kurir sport