Foto: Facebook / Gent Cakaj

optužbe

PROVOKACIJA: Albanski ministar ne odustaje od Preševa! Optužuje Srbiju za diskriminaciju, zove strance u pomoć

Gent Cakaj izneo niz optužbi na račun naše države. Srpski zvaničnici odgovaraju da ništa od onoga što govori nije tačno

Politika

Albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj kaže da je Albanija pokrenula međunarodnu akciju o pitanju statusa Albanaca u Preševu, koji su, kako navodi, diskriminisani i "jedna od najpotlačenijih manjina u regionu", u tzv. Preševskoj dolini.

Njegove tvrdnje nisu tačne, ocenjuju sagovornici Kurira, podsećajući da Albanci u Preševu i Bujanovcu imaju lokalnu vlast, da su uključeni u državne institucije i da ih niko ne diskriminiše.

Prava po Ustavu

Cakaj je rekao da su već započeli diplomatsku akciju da se mobilišu "važni eksponenti i međunarodne organizacije".

- Tamošnji Albanci suočavaju se sa nizom ozbiljnih problema, od procesa brisanja ličnih adresa, političkih suđenja zbog javne upotrebe nacionalnih simbola, svakodnevne diskriminacije na etničkoj osnovi i opšte nedovoljne zastupljenosti u državnim institucijama - naveo je Cakaj.

foto: Dragana Udovičić

S druge strane, predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa Zoran Stanković kaže za Kurir da svaki građanin ima svoja prava, ali je i obavezan da poštuje Ustav i zakone Srbije, kao i usvojene konvencije o pravima nacionalnih manjina.

- Pre svega, ne postoji naziv Preševska dolina, to je toponim koji koriste Albanci, reč je o Pčinjskom okrugu. Albanci su ti koji isključivo čine lokalnu vlast u Preševu i u Bujanovcu, školuju se i informišu na maternjem jeziku, imaju tri poslanika u Skupštini Srbije, čine više od 50 odsto policijskog sastava u Preševu, primaju plate i penzije, imaju potpunu slobodu kretanja, veroispovesti i mnogo toga drugog - kaže Stanković i dodaje da postoji dobra volja, programi, projekti i da je cilj poboljšanje uslova života i očuvanje mira.

foto: Kurir TV

Bolje neka ćuti

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Kurir da ove optužbe o diskriminaciji ne stoje i da više liče na osmišljenu političku kampanju: - Niko ih ne blokira ni u čemu, razvijaju i privatan biznis. Cakaj bolje da ćuti nego da pokušava da destabilizuju situaciju.

Dosad neviđen potez

Spomenik za Bajdenovog sina

Na putu Gnjilane-Uroševac u subotu je otkriven spomenik Džozefu R. Bou Bajdenu III, preminulom sinu novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena. Gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri, na čiju inicijativu je i postavljen ovaj spomenik, pohvalio je doprinos Boa Bajdena, koji je, podsetimo, radio posle rata na Kosovu i pomagao u obuci lokalnih tužilaca i sudija za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju OEBS.

Albanci zapucali

Upad u Kopnenu zonu bezbednosti

Srpski organi bezbednosti sprečili su tokom vikenda nameru grupe nepoznatih osoba koje su došle iz pravca Podujeva da bespravno seku šumu u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Oni su to, kako pišu mediji, pokušali pod zaštitom osoba naoružanih dugim cevima. Među osobama koje su sekle šumu, kako se sumnja, bilo je Albanaca. Kada su ugledali policijsku patrolu, ispalili su u vazduh više rafala i zatim se udaljili u pravcu Podujeva.

Kurir.rs/Silvija Slamnig