Foto: Screenshot YT/Autoceste BiH

bruka

GRADILI 11 KM AUTO-PUTA 7 GODINA, ZATVORILI GA POSLE 5 DANA: EU razočarana, tim tempom BiH će trebati 27 godina za završetak VIDEO

Novoizgrađena deonica autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu na koridoru Vc između Budimpešte i Ploča zatvorena je u ponedeljak, samo deset dana nakon što je puštena u saobraćaj, zbog problema sa upotrebnom dozvolom.

Bosna i Hercegovina
> 06:56h

Ispostavilo se da preduzeće zaduženo za novu deonicu autoputa nije dobilo upotrebnu dozvolu, pa je njegova upotreba predstavljala rizik za sve one koji su se usudili da voze u tom pravcu.

"Donieli smo rešenje kojim zabranjujemo upotrebu objekta jer je to za nas i dalje objekat u izgradnji i tako će ostati sve dok ne dobiju dozvole", rekao je za lokalne medije Ejub Salkić, glavni građevinski inspektor Federacije BiH.

Sporni objekat je dienica autoputa u pravcu od Sarajeva prema severu BiH i nastavak je ranije izgrađenog autoputa od glavnog grada BiH do Zenice. Novih 11 kilometara autoputa zapravo je zenička obilaznica i olakšava prolazak u pravcu koji je često bio zagušen dok prolazi dolinom reke Bosne, opterećen gustim saobraćajem na glavnom putu, koji je sada najvažnija karika u centralnoj i severnoj BiH.

Izgradnja tih 11 kilometara trajala je punih sedam godina, a na autoputevima Federacije BiH to su objasnili složenom konfiguracijom tla i nepredvidivim izazovima poput klizišta i podzemnih voda.

Novoizgrađena deonica trebala je svečano biti puštena u saobraćaj 25. novembra, na Dan državnosti BiH, ali prvi automobili su prošli tek pet dana kasnije, a razlog je bio taj što kompanija Autoceste nije mogla blagovremeno doneti odluku o ceni putarine.

Kasnije se ispostavilo da autoputevi FBiH nisu uspeli na vreme dobiti potrebne dozvole, pa su sada dobili rešenje o zatvaranju novoizgrađenog puta.

Autoput na Koridoru V c trebao bi prolaziti kroz BiH u dužini od 330 kilometara. U proteklih dvadeset godina završeno je samo oko 150 kilometara, a neke deonice su potpuno beskorisne, poput one u Posavini, koja vodi do grada Svilaja, jer nema novog mosta preko Save. Isto važi i za onaj koji se upravo završava u Hercegovini, između Bune i Počitelja, jer takođe nema mosta preko Neretve pre 2022. godine.

Komentarišući neverovatnu sporost i aljkavost u izgradnji autoputa na Koridoru Vc, što Evropska unija prepoznaje kao strateški važan projekat i podržava njegovo finansiranje, šef Delegacije EU u BiH Johan Setler nedavno je rekao da bi sa trenutnim tempom završetka autoputa moglo da se sačeka još tri decenije.

"Ovim tempom, Koridor V c biće izgrađen za 27 godina", rekao je Setler, dodajući da je jedini izlaz da se vlasti u BiH uozbilje i počnu odgovornije raditi na projektu kroz bolje planiranje i efikasniju implementaciju tih planova.

Kurir.rs/24sata.hr