Foto: EPA / Martial Trezzini

rad na terenu

GENERALNI DIREKTOR SZO: Želimo što pre u Kinu da utvrdimo poreklo korone!

Svetska zdravstvena organizacija želi da poseti Kinu što je pre moguće kako bi proučavala poreklo novog korona virusa, saopštio je danas generalni direktor te organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Planeta

"Planiramo i nadamo se da ćemo biti na terenu što je pre moguće", rekao je Tedros na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters.

On je takođe rekao i da SZO do sada nije imala kontakt s budućom administracijom novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena.

"SAD su u tranziciji i tim nije formiran u potpunosti tako da ne može biti formalnih ili organizovanih razgovora kada su oni u tranziciji", rekao je Tedros.

foto: EPA / Martial Trezzini

Kada je reč o vakinisanju, SZO ne predviđa da će zemlje uvoditi obaveznu vakcinaciju protiv kovid-19, izjavila je danas zvaničnica SZO Kejt O'Brajen.

"Mislim da ne predviđamo da bilo koja zemlja ima obaveznu vakcinaciju", rekla je O'Brajen, direktorka SZO za imunizacione vakcine i biološke proizvode.

"Možda postoje neke zemlje ili neke situacije u zemljama u kojima bi profesionalne okolnosti to zahtevale ili da se snažno preporuči vakcinacija", kazala je ona, navodeći da bi bolnice mogle biti jedan takav primer.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Martial Trezzini