Foto: Printscreen

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa delegacijom Nacionalne alijanse

Srbija

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa delegacijom Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, predvođenom izvršnom direktorkom Violetom Jovanović i predsednikom Izvršnog odbora Dejanom Đokićem, sa kojima je razgovarao o dosadašnjoj saradnji i njenom unapređenju u narednom periodu.

Na sastanku su predstavljeni najznačajniji rezultati u oblasti unapređenja rada lokalnih samouprava u Vojvodini i kreiranja povoljnog ambijenta za poslovanje i investiranje, a koji su definisani Sporazumom o saradnji Pokrajinske vlade i NALED-a potpisanim 2016. godine.

Sagovornici su se saglasili da su u protekle četiri godine načinjeni značajni koraci u podizanju kapaciteta lokalnih samouprava, pojednostavljenju procedura, modernizaciji uprave, podršci privredi i ženskom preduzetništvu.

Ocenjujući dosadašnju saradnju kao veoma dobru, predsednik Mirović je istakao da će Pokrajinska vlada i NALED nastaviti da rade zajedno na analizi potreba u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, kako bi se podstakao brži napredak gradova i opština u Vojvodini.

Kao primer uspešne saradnje predsednik Mirović naveo je staparski ćilim, koji je danas postao prepoznatljiv, te dodao da je u budućnosti neophodno podsticati razvoj konkretnih proizvoda od kojih se mogu kreirati brendovi.

Jovanovićeva je navela da linije saradnje NALED-a i Pokrajinske vlade u narednom periodu mogu biti projekti smanjenja sive ekonomije putem registracije sezonskih radnika u oblastima poput građevinarstva i turizma, kao i digitalna registracija poljoprivrednih domaćinstava. Ona je izrazila očekivanje da će vojvođanske opštine biti prve u Srbiji u kojima će se realizovati ove reforme.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovao je i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.