Foto: EPA / Erin Schaff / POOL

opasno

OVA ODLUKA TRAMPA JE RAZBESNELA RUSE: Amerika ovom odlukom krši međunarodno pravo, tvrde u Moskvi!

Zamenik ministra spoljnih poslova i specijalni izaslanik predsednika Rusije za Bliski istok i Afriku Mihail Bogdanov izjavio je danas da američko priznanje suvereniteta Maroka nad Zapadnom Saharom predstavlja kršenje međunarodnih pravnih normi.

Planeta

"Ovo je kršenje međunarodnog prava. Postoje odgovarajuće rezolucije, postoje misije UN o referendumima u Zapadnoj Sahari, tako da njeno stanovništvo može da odluči o budućnosti ove teritorije na referendumu. Ono što su Amerikanci uradili jeste jednostrana odluka kojom se potpuno prelaze granice međunarodnog prava i rezolucije Saveta bezbednosti UN, za koju su glasali i sami Amerikanci", rekao je Bogdanov.

On je, ipak, ocenio da je "pozitivno i vredno podrške" to što arapske zemlje "grade mostove s Izraelom", prenosi TAS S.

"I sami imamo dobre odnose s Izraelom i arapskim zemljama", istakao je Bogdanov.

Ipak, kako je naveo, važno je da ne postoje "pokušaji da se neko primora da bude prijatelj s nekim drugim, jer neki veruju da ovde postoji skrivena antiiranska agenda".

Američki predsednik Donald Tramp objavio je u četvrtak da su se Izrael i Maroko dogovorili da uspostave diplomatske odnose.

Marokanski kralj Mohamed VI kasnije je rekao da smatra da su pregovori između Izraela i Palestina jedini način da se reši sukob na Bliskom istoku.

Kurir.rs/Tanjug