Foto: Firefly Production

ko su šok, paša i kamilica

KLAN NE KOKETIRA S KRIMINALOM: Evo šta kažu autori i glumci nove TV serije koja će obeležiti kraj 2020. godine!

Pop kultura

Deo autorske ekipe nove serije "Klan" juče se okupio ponovo nakon godinu dana od snimanja, na onlajn konferenciji za medije.

I pre premijernog prikazivanje priča Slobodana Bobana Skerlića, koja je inspirisana tzv. zemunskim klanom, podigla je veliku prašinu.

- Život u kriminalu je život u strahu. Nikakve slobode tu nema. To je robija i pre robije. Svako svakom radi o glavi, tlači onog ispod sebe i vreba priliku da smakne onog iznad sebe i da eliminiše konkurenta. Na delu je nekakav perverzni darvinizam sa štanglom u ruci i metkom u cevi - rekao je Skerlić.

foto: Firefly Production

U ulogama Šoka i Paše debituju Aleksandar Dimitrijević i Nedim Nezirović.

- Dejan Šolević Šok je osoba koja je okupila i koja vodi ljude u klanu. Njegova energija i način komunikacije su ga predodredili da bude vođa klana. Šok je kao nenavođeni projektil, svakog trenutka se očekuje eksplozija, kao i katastrofalne posledice po okolinu. Njegova unutrašnja poluga za kontrakarakteristiku lika je ogroman strah, iz kog Šok crpi svu agresiju i instinkt za preživljavanje - objašnjava Aleksandar.

foto: Firefly Production

Nedima dobro poznaje pozorišna publika, ali i ovo je njegova prva velika uloga.

- Ova serija ne koketira s kriminalom i ne glorifikuje ga. Ovo nije krimi-sadržaj na kakav je navikla ovdašnja publika. Ona kriminal ne stavlja na pijedestal, već ga razotkriva, demistifikuje, i glavne "antijunake" predstavlja onakvima kakvi oni jesu: uplašeni, beskrupulozni, bahati, alavi, nesigurni, impulsivni, emotivno rastrojeni, moralno osakaćeni... Ako je nekom takav način života dopadljiv, to već nije problem serije, to je problem poremećenih vrednosti - smatra mladi glumac iz Novog Pazara.

Jedni u ekipi sa zavidnim iskustvom je Ivan Zarić.

- Da bismo nešto pobedili ili prevazišli, moramo da ga razumemo, da shvatimo kako funkcioniše. Da ne ulepšavamo, ovde se radi o zlu. Pitko i lako Skerlić priča priču o razvoju i funkcionisanju zla. Tu "čašu žuči" spretno prepliće medom u formi humora koji raste iz slabosti i nedoraslosti "junaka". I time razbija ideju o herojstvu asfalta. Furtula je vrlo operativan, spretan, inteligentan. Za razliku od većine, bez ambicije da se popne na tron. Toliko je dugo u tom svetu mraka i straha da je to promenilo njegovu dušu - objasnio je Zarić.

Produkcijska kuća "Fajerflaj" i "Telekom Srbija", koji stoje iza ovog originalnog TV projekta, najavljuju da je premijerno emitovanje planirano za 25. decembar na kanalu Superstar TV, a sutradan, 26. decembra, na RTS.

foto: Firefly Production

Trojpec: Kamilica je jedini izmišljeni lik i preletačević

Miloš Petrović Trojpec pretplaćen je za uloge žestokih momaka: - Kamilica je jedna od karika u tom klanu. Neki likovi u seriji imaju biografske poveznice sa istorijskim ličnostima, dok je Kamilica izmišljen lik, koji sam sam gradio. Kao u politici, tako i u kriminalu postoji preletanje, Kamilica je jedan od tih, silom prilika, preletačevića.

Kurir, Maša Kostić, foto: Firefly