SVUDA PROĐI, KUĆI DOĐI

PROFESOR SE IZ KANADE VRATIO U RODNO SELO ZBOG GROŽĐA: Prvi u Šumadiju doneo ŠIRAZ (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija

U srcu Srbije, u Topoli, nalazi se vinograd sa retkom sortom grožđa - širazom - koji najbolje uspeva upravo u našoj zemlji.

Prve čokote je zasadio univerzitetski profesor Dragan Rogan po povratku u rodno selo iz daleke Kanade. Ovaj zaljubljenik u božji nektar zasadio je nekoliko sorti na 17 hektara svoje zemlje.

"Ja sam posadio skoro šest hektara širaza. Mislim da sam ga prvi i doneo u Šumadiju, u Srbiju. Vrlo sam ponosan zato što uspeva fenomenalno. Bio sam u Australiji, Argentini, Čileu, nisam video da igde lepše uspeva nego na našem području", navodi profesor.

Takođe, ima i australijski klon, za koji se nada da će se svideti ljudima u Srbiji. Za uspevanje širaza potrebno je, kako kaže, plodno tle i odgovarajuća klima.

"Zemlja na kojoj se nalazi je crvena i ima križani kamen, bez čega nema dobrog vinograda. Svi su me odvraćali da ne sadam, a sad mi svi kažu da je pun pogodak", dodaje Rogan.

Prema njegovim rečima, širaz ima miris i ukus pekmeza, godinama sazreva i menja se i, zanimljivo je, deli se putnicima na letu Beograd-Njujork.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Foto: Printscreen